Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Onwillige arts bij euthanasie passeren’

Patiënten die een gerechtvaardigde euthanasiewens hebben maar niet door hun arts worden geholpen, moeten rechtstreeks toegang krijgen tot gespecialiseerde euthanasieartsen. Daarvoor heeft vooraanstaand emeritus hoogleraar en kankeronderzoeker Piet Borst woensdag gepleit bij de presentatie van het boek Uit Vrije Wil in Den Haag.
'Onwillige arts bij euthanasie passeren'

Het komt volgens hem regelmatig voor dat artsen ’treuzelen’ bij een verzoek tot euthanasie of het afwijzen. Mensen komen daardoor in de kou te staan, terwijl ze volgens de wet in aanmerking komen voor euthanasie. Dat recht geldt in Nederland bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Regels

Volgens hem zouden de gedupeerde patiënten direct moeten kunnen aankloppen bij zogenoemde SCEN-artsen (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland). In Nederland zijn er ongeveer zeshonderd van deze gespecialiseerde artsen. Als een patiënt bij de arts een euthanasieverzoek indient, moet die volgens de wet verplicht eerst een SCEN-arts raadplegen. Die onderzoekt of het verzoek aan de regels voldoet. Zo nodig verleent hij de dokter morele steun, als die het moeilijk vindt om een leven te beëindigen.

Klaar

Borst vindt dat de medische stand de afgelopen jaren tekort is geschoten bij euthanasie en discussies over het recht van ouderen op een zelfgekozen levenseinde. Het boek dat woensdag is gepresenteerd, bevat onder meer een wetsvoorstel, dat is geschreven door leden van de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. Zij willen dat 70-plussers het recht krijgen om op een humane manier een eind te maken aan hun leven, als zij hun leven als ‘klaar’ beschouwen. Ze zouden dus niet ernstig ziek hoeven zijn, zoals nu bij het recht op euthanasie nodig is.

Opwelling
Een commissie zou eerst moeten onderzoeken of de wens echt van de oudere zelf afkomstig is en geen impulsieve opwelling is. Het leven zou beëindigd moeten worden via een drankje of pillen die in twee etappes moeten worden ingenomen. Bij aarzeling is er dus nog een weg terug.

Vernederd
Volgens Borst worden ouderen die ‘lijden aan het leven’ en dood willen, in de huidige situatie vernederd. Ze moeten ‘bedelen’ bij artsen om hulp en links en rechts zelf tientallen pillen verzamelen, zodat ze zelf hun leven kunnen beëindigen, met alle risico’s van dien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Goed idee om SCEN artsen meer direct bij een vraag voor euthansie te kunnen benaderen. Nu worden patienten niet altijd gehoord en is een vraag voor euthansie het begin van het grote “getreuzel”. Dit vaak onder het mom van zorgvuldigheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Geheel eens met bovenstaand artikel. Uit hoofde van mijn beroep, oudeenadviseur, wordt ik hier mee geconfronteerd. Schrijnende situaties. Dat moet afgelopen zijn. Met een goede check, zou je toch mogen verwachten dat ouderen heu wel weten wat ze willen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.