Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekster: ‘Nederlanders denken wél positief over moslims’

Nederlanders hebben een positief beeld van moslims. Dat blijkt uit opinieonderzoek van Christine Carabain. Met dit onderzoek promoveert zij donderdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Onderzoekster: 'Nederlanders denken wél positief over moslims'

Door Esther van Andel – Opvallend is dat respondenten een systematisch onderscheid maken tussen gematigde moslims en radicale moslims. Op de vraag of moslims zich voldoende aanpassen in de Nederlandse maatschappij, antwoordden de respondenten neutraal. Het beeld van gematigde moslims is genuanceerd.

Politieke nuance‘Ik hoop dat mijn onderzoek de nuance over moslims in het publieke en politieke debat zal terugbrengen. Nederlanders zijn te spreken over gematigde moslims, maar de uitspraken in het politieke debat kleuren het beeld dat Nederlanders hebben van islamieten. Misschien dat de discussie in het vervolg wat minder zwart-wit kan’, zegt Carabain.

RadicalenCarabain hield het onderzoek drie weken naar de moord op Theo van Gogh in 2004. Honderd Nederlanders uit een stedelijke omgeving deden hieraan mee.
Respondenten zien Mohammed B. niet als een representatieve persoon voor de islamitische bevolking in Nederland, maar wel voor een groep radicale moslims. Nederlanders zijn angstig voor deze groep extremisten, maar niet voor gematigde moslims.

RepresentatiefHet onderzoek werd drie jaar geleden gedaan, waardoor het beeld van Nederlanders mogelijk veranderd is. Carabain: ‘Het lijkt lang geleden. Je zou misschien kunnen zeggen dat het beeld van Nederlanders over moslims wat milder is geworden, omdat het een tijdje stil is geweest rond extremistische groepen. Maar de resultaten na onderzoek onder honderd respondenten zijn representatief voor alle Nederlanders, ook nu nog.’

Links:

Vrije Universiteit Amsterdam

Lees ook:

Ruim 1400 Amsterdamse moslims gevoelig voor radicalisering

(Zorg + Welzijn Magazine, 18 oktober 2006),

Hoogleraar multiculturele samenleving Ruben Gowricharn: ‘Strategie van assimileren is respectloos’

(Zorg + Welzijn Magazine, 30 januari 2002)

Meer weten? Lees dan ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie

.

Reageer op dit bericht:

zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.