Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar talenten van vrijwilligers

Het Trimbos-instituut en MOVISIE gaan onderzoek doen naar de erkenning van wat vrijwilligers kunnen. De vraag is of de zogenaamde EVC-methodiek daadwerkelijk de empowerment en arbeidsmogelijkheden van vrijwilligers vergroot.
Onderzoek naar talenten van vrijwilligers

Met de methodiek Erkenning van Verworven Competenties (EVC) voor vrijwilligers wordt al jaren gewerkt. Vrijwilligers brengen hun talenten en vaardigheden in kaart en een externe beoordelaar kan deze vastleggen in een certificaat. Dit moet ervoor zorgen dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dat het arbeidsperspectief verbetert. Door de competenties vast te leggen, wordt ook erkend dat bijvoorbeeld een moedercentrum of een kringloopwinkel een leerplek kan zijn.

Arbeidsproces

Het Trimbos-instituut en MOVISIE gaan onderzoeken hoe effectief de EVC-methodiek is en wat de meerwaarde is voor de organisaties die de methodiek toepassen. Het onderzoek is vooral bedoeld voor mensen die niet eenvoudig meedoen in het gebruikelijke arbeidsproces en de nodige barrières ondervinden bij het zoeken naar een eigen plek. De onderzoekers roepen organisaties op op mee te doen aan het onderzoek.

Ontmoetingscentra
Organisaties als moedercentra, instellingen voor maatschappelijke opvang, instellingen die sociale activering bieden, dagactiviteiten- en ontmoetingscentra en kringloopwinkels kunnen de komende maanden 12 tot 20 vrijwilligers werven die aan dit onderzoek mee willen doen. Een deel van de vrijwilligers gaat onder begeleiding van MOVISIE meteen met de EVC aan de slag.

Voor meer informatie over het onderzoek of aanmeldingen kunt u contact opnemen met Manja van Wezep van het Trimbos-instituut via mwezep@trimbos.nl of (030) 295 93 41.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: MOVISIE/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.