Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar ouderdom en kanker op Lowlands

Een team van wetenschappers is dit weekend op het festival Lowlands om de festivalgangers de beperkingen van ouderdom te laten ervaren. Probeer maar eens met een ouderdomspak een stuk te lopen.
onderzoek op lowlands
Foto: ANP Kippa

Een pak van twintig kilo, met enkelverzwaarders, knieverstijvers, handschoenen die de bloedtoevoer naar de vingers afknellen en een troebele bril. Dat moet de festival laten ervaren hoe het is om uit een stoel op te staan en een stuk te lopen als je oud bent. De wetenschappers hopen zo op meer bewustzijn en begrip voor de moeilijkheden die ouderen in het dagelijks leven tegenkomen. Ze onderzoeken ook het beeld dat jongeren van ouderen hebben.

Vergrijzing

‘Wanneer we weten hoe mensen tegen ouderen aankijken, kunnen we hier op inspelen. In de vergrijzende samenleving is het van belang om meer contact te krijgen tussen jong en oud’, zegt wetenschapper Miriam Reelick. ‘De twee groepen hebben elkaar veel te bieden en ze hebben elkaar ook nodig. Bijvoorbeeld door kennisoverdracht op de werkvloer, mantelzorg en bij sociale contacten’, zegt Franka Bakker die samen met Reelick dit weekend de Lowlandgangers in zo’n ouderdomspak hijst. De onderzoekers horen bij het wetenschapsteam van het Radboudumc dat een aantal onderzoeken doet tijdens het festival.

We worden steeds ouder, maar we hebben geen oog voor de sociale problemen die daarbij komen kijken. Ouder worden heeft ook donkere kanten waar we de verantwoordelijkheid voor moeten nemen, vindt cultureel antropoloog Anne-Mei The >>

Kanker

Het onderzoeksteam gaat ook het nut van AYA-poli’s onderzoeken. Adolescents & Young Adults (AYA’s) met kanker kunnen bij die poli terecht met allerhande vragen zoals of het hebben van kanker invloed heeft op de mogelijkheden voor verzekeren of een hypotheek tot aan bezorgdheid over vruchtbaarheid. Het plan is om meer van dit soort poli’s in Nederland op te zetten. Maar eerst moet het nut ervan worden vastgesteld, zodat ook de overheid en verzekeraars de poli’s ondersteunen.

Problemen

De onderzoekers denken dat jongeren met kanker meer psychische en sociale problemen hebben dan vergelijkbare jongeren zonder kanker. Op Lowlands vullen de bezoekers anoniem dezelfde vragenlijsten in als hun leeftijdsgenoten met kanker al eerder deden. De vragen gaan over vriendschappen,  gevoelens, het gebruik van drank en drugs, liefde en intimiteit. Zo hopen ze het nut van de AYA-poli’s te kunnen bewijzen en te ontdekken wélke problemen bij jongeren met kanker meer voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.