Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderwijsgeld niet oplossing voor verwaarloosd kind’

Een dun jasje in de winter, geen eten mee voor het overblijven. Honderden kinderen komen 's ochtends met honger, kapotte kleding en ongewassen op school. Scholen moeten dat echt melden en niet met onderwijsgeld gaan oplossen, spoort staatssecretaris Van Rijn aan.
verwaarloosd kind
Honderden kinderen komen 's ochtends met honger

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat 160 basisscholen 1100 gevallen kennen van kinderen die thuis primaire verzorging niet krijgen. Armoede, scheiding, ggz-problematiek bij de ouders zouden ten grondslag liggen aan dit probleem, zeggen de scholen tegen het nieuwsmedium.

Melding

Ouders zien niet altijd het probleem of verwachten in dat de school dit voor hen oplost. In sommige gevallen doen ze dat ook: 55 scholen geven deze kinderen zelf eten en kleding. Uit de rondgang blijkt zelfs dat sommige leerkrachten in kind tijdelijk thuis opvangen of een probleemgezin zelfs financieel helpen. Scholen begrijpen dat ze dat niet altijd kunnen doen, maar de ouders erop aanspreken vinden desondanks maar moeilijk. Een melding doen bij Veilig Thuis is nog een stap verder.

Wijkteam

Van Rijn noemt de situatie schrijnend in antwoord op de Kamervragen over de rondgang van RTL Nieuws. Hij spoort scholen aan om bij signalen van verwaarlozing contact op te nemen met de gemeente, bijvoorbeeld via het wijkteam van de wijk waar het betreffende kind woont. ‘Dan kan de jeugdhulp onderzoeken welke hulp en ondersteuning er in het gezin nodig is. Ook kan contact worden opgenomen met Veilig Thuis.’ Een leerkracht of begeleider kan ook zelf het gesprek hierover aangaan met de ouders. Eventueel met hulp van professionals bij Veilig Thuis. Het is volgens de staatssecretaris niet de bedoeling dat onderwijsmiddelen gebruikt worden voor eten, drinken en kleding.

Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem dat zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen. Lees meer >>

Tussen wal en schip

Op de klachten over dat kinderen die wel gemeld worden bij Veilig Thuis door de school, maar niet opgepakt worden door Jeugdzorg, antwoordt Van Rijn dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de Jeugdhulp. De samenwerking met lokale partijen als scholen is dit jaar een belangrijk speerpunt en de bedoeling is dat Veilig Thuis de melding oppakt en pas los laat als hulpverlening gerealiseerd is. ‘Helaas is ondanks alle inzet niet altijd te voorkomen dat een kind tussen wal en schip valt’, aldus de staatssecretaris.

Samenwerking

Van Rijn benadrukt in zijn antwoorden dat verschillende partijen zoals de belangenverenigingen voor het onderwijs, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Onderwijs (OCW) en Volksgezondheid (VWS) deze problemen in het vizier hebben en aan een Verbindingsagenda werken. Via deze verbindingsagenda kunnen gemeenten en scholen bijvoorbeeld de hulp inroepen van een expertteam bij het organiseren van samenwerking tussen wijkteams, scholen en Veilig Thuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.