Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVVE wil hospices voor mensen met doodswens

Mensen die dementeren, chronisch psychiatrisch zijn of niet meer willen leven, kunnen niet in een hospice terecht. 80 Procent van de hospices blijkt euthanasie en hulp bij zelfdoding te ondersteunen, maar alleen in een terminale fase. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde wil hospices voor mensen met een doodswens.
NVVE wil hospices voor mensen met doodswens

Door Carolien Stam – De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat er ook hospices moeten komen waar dementerenden, chronisch psychiatrische patiënten en mensen die hun leven voltooid achten, waardig kunnen sterven. In zulke sterfhuizen kunnen deze mensen die een doodswens hebben, maar niet terminaal zijn, worden begeleid als ze zelf verzamelde dodelijke middelen willen innemen.

Doodswens
De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, wilde weten of het in Nederlandse hospices mogelijk is dat deze groep mensen hun doodswens kunnen uitvoeren. Gebleken is dat er op dit moment geen hospice bestaat waar het mogelijk is om te overlijden buiten de stervensfase met zelf verzamelde dodelijke middelen. De NVVE wil in 2010 onderzoek doen naar oprichting van hospices waar dat wel mogelijk is.

Eigen weg
‘Deze groepen staan nu in de kou als ze willen sterven’, zegt NVVE-directeur Petra de Jong in de Volkskrant. ‘Artsen wagen zich er niet aan en hospices dus ook niet. Ze worden gedwongen hun eigen weg te kiezen en in eenzaamheid of onder akelige omstandigheden te sterven.’

Respons
De NVVE zet zich actief in om oplossingen te vinden voor het zelfgekozen levenseinde van mensen die hun leven voltooid vinden. Voor het onderzoek zijn alle hospices benaderd, uitgezonderd voor personen beneden de 18 jaar. De respons was opvallend hoog, 90 procent: 185 hospices die gezamenlijk 965 bedden aanbieden. In 97 van de hospices is een CIZ-indicatie (Centrum Indicatiestelling Zorg) verplicht. 83 Procent van de hospices scherpt de opnamecriteria verder aan. Van de respondenten hebben 129 hospices een neutrale/algemene signatuur, 35 een kerkelijke.

Eten en drinken
In de stervensfase is het wel mogelijkheid om een zelfgekozen einde te maken aan het leven bij een aantal hospices. 26 Procent geeft aan dat in de stervensfase mensen met zelf verzamelde middelen binnen de hospicevoorziening kunnen overlijden. Maar in de toekomst is een meerderheid van de hospices niet bereid de mensen met doodswens, die niet terminaal zijn, op te nemen. Wel zegt 42 procent van de hospices bereid te zijn mensen op te nemen die hun leven voltooid achten en willen stoppen met eten en drinken.

Wet
Uit het onderzoek van de NVVE is ook gebleken dat 80 procent van de hospices euthanasie en hulp bij zelfdoding door een arts binnen de kaders van de wet toestaat. Palliatieve sedatie is in alle hospices mogelijk en 98% zegt dat het mogelijk is dat de patiënt bewust binnen de stervensfase stopt met eten en drinken.

Het rapport is te downloaden op de weblog waardigsterven.nl

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: NVVE / foto: ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.