Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVVE opent meldlijn hulp bij zelfdoding

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde opent een meldlijn voor mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding. Dat is voor velen een groot geheim, want hulp bij zelfdoding is strafbaar. De meldlijn is vanaf 15 augustus twee weken geopend om het taboe te doorbreken en de discussie over zelfdoding weer aan te zwengelen.
NVVE opent meldlijn hulp bij zelfdoding

Bij hulp bij zelfdoding moet men denken aan bijvoorbeeld het verzamelen van middelen voor zelfdoding in het buitenland, het helpen toedienen van een combinatie van of een grote hoeveelheid medicijnen die dodelijk is. Er zijn zelfs mensen die een kussen op het gezicht drukken bij een mislukte poging, laat de NVVE weten.

Zelfdoding

Albert Heringa vertelde in een uitzending van Netwerk in 2010 dat hij zijn 99-jarige moeder, die vond dat haar leven voltooid was, bij haar zelfdoding heeft geassisteerd. De huisarts begreep de wens van mevrouw Heringa, maar vond dat ze niet in aanmerking kwam voor hulp bij het beëindigen van haar leven. Albert Heringa besloot zijn moeder te helpen door de pillenvoorraad die zij inmiddels had aangelegd, aan te vullen tot ze er genoeg had. Ook filmde hij zijn moeder toen ze de tabletten innam. Volgens de NVVE is Heringa lang niet de enige die zich genoodzaakt voelt om een dierbare naaste te helpen.

Taboe
Tweeënhalf jaar nadat Albert Heringa zijn verhaal vertelde, is nog steeds niet duidelijk of het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen, zo meldt de vereniging. Ze wil met de meldactie laten zien dat Heringa er niet niet alleen voor staat, maar ook om het taboe op hulp bij zelfdoding door niet-medici doorbreken en de discussie over de laatstewilpil weer op gang brengen.

Telefoonnummer
De vereniging geeft mensen 14 dagen lang de gelegenheid om via het telefoonnummer 020-530 49 73 hun verhaal te vertellen. Op de website www.geachtekamerleden.nl kunnen zij vanaf 14 augustus ook direct hun verhaal kwijt.

Bron: NVVE/ANP-Photo/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.