Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nominaties voor Van Dantzig-penning weer geopend

De Van Dantzig-penning zal dit najaar voor de zesde keer worden uitgereikt. De penning gaat tweejaarlijks naar iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de aanpak van kindermishandeling. Tot 1 oktober kunnen kandidaten worden voorgedragen. De uitreiking vindt plaats tijdens ‘De agenda van het sociaal werk’ op 14 november.
De bronzen penning is ontworpen door beeldend kunstenaar Far Wevers (IJlst).

De penning is in 2006 geïnitieerd door de Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK), ter nagedachtenis van psychiater en voorvechter voor de aanpak van kindermishandeling Dries van Dantzig die in 2005 overleed. Stichting RAAK is in 2013 opgeheven. Sinds dit jaar wordt de prijs uitgereikt door de BPSW, vandaar ook dat de penning een jaar later wordt uitgereikt. Voorzitter van de jury is maatschappelijke werker en publicist Thomas Heyman, voormalig bestuurder van RAAK.

Geen eendagsvliegen

‘De penning is bedoeld voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de aanpak van kindermishandeling’, vertelt Heyman. ‘Het zijn geen eendagsvliegen. Voormalig laureaat en jeugdarts Robbert Bilo (2014) bijvoorbeeld, heeft thema onder de aandacht van grote publiek gebracht door zijn publicaties over het herkennen van kindermishandeling. Hiermee leerde hij veel huisartsen hoe zij kindermishandeling kunnen herkennen aan de hand van lichamelijk onderzoek en bepaalde specifieke blauwe plekken. André Rouvoet (2008) kreeg de penning als aanmoediging om het ministerie van Jeugd en Gezin in stand te houden, wat hem helaas niet gelukt is.’

Kinderen tussen molenstenen

Heyman hoopt dat er weer meer oog komt voor de kinderen in plaats van voor jeugdzorgwetten. ‘Wat mij betreft wordt de aanpak van kindermishandeling op dit moment vermalen tussen twee molenstenen. De ene molensteen is de protocollen, zowel in de jeugdzorg als in de therapeutische behandeling. De andere molensteen is de marktwerking. Hulp aan kinderen is een product en instellingen zijn tot producerende bedrijven verworden. Dit is niet goed voor de kinderen. Ik hoop en verwacht dat de aanpak van kindermishandeling weer hoger op de prioriteitenlijst van gemeenten maar ook landelijke politiek komt te staan. Zodat de dwaling die ingezet is met de bezuinigingen en het over de schutting kieperen van de jeugdzorg bij gemeenten kan worden gekeerd.’

Voordrachten

De eerste voordrachten voor dit jaar zijn al binnen. Over wie dit zijn kan de jury nog geen uitspraken doen. Nieuwe voordrachten kunnen tot 1 oktober worden ingediend bij de Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk (BPSW). De kandidaten moeten zich verdienstelijk hebben gemaakt op het thema, een groot publiek hebben bereikt en beschikken over lef, liefde en een lange adem. Alle criteria voor een voordracht staan op de website van de BPSW. De uitreiking van de penning is op 14 november, tijdens ‘De agenda van het sociaal werk’ in Utrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.