Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe pilots ProRail om suïcides terug te dringen

Van de ongeveer 1500 suicides in Nederland plegen jaarlijks zo'n 185 mensen zelfmoord op het spoor. In opdracht van demissionair minister Eurlings (Verkeer) start ProRail een project om het aantal spoorsuïcides terug te dringen.
Nieuwe pilots ProRail om suïcides terug te dringen

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat het aantal suïcides in Nederland is gestegen van 1353 in 2007, naar 1435 in 2008 en 1525 in 2009. Daarmee is het aantal zelfdodingen terug op het niveau van 2006. Het betreft 1064 mannen en 461 vrouwen. Hoogleraar Suïcidepreventie Ad Kerkhof (Vrije Universiteit) constateert in vakblad Psy een stijging van het aantal zelfdodingen onder mannen tussen de 40 en 60 en jongens onder negentien.
 
Hekwerken
ProRail streeft naar een vermindering van vijf procent spoorsuïcides binnen vier jaar. Daarvoor wil de spoorbeheerder eerst inzicht in trends, riscolocaties en omgevingsfactoren, vertelt programmamanager suïcidepreventie Angela van der Veer in het vakblad. ProRail heeft op diverse locaties hekwerken geplaatst en maatregelen getroffen om de spoorbaan af te schermen voor onbevoegden. Of deze maatregelen effect hebben op de suïcidecijfers is niet bekend.
 
Verstoppen
Bij een ggzkliniek bij Eindhoven zijn in 2005 metalen hekken langs het spoor geplaatst en werd de spoorwegovergang vervangen door een viaduct. Bomen en struiken zijn verwijderd, zodat mensen zich niet kunnen verstoppen. Het aantal zelfdodingen nam als gevolg van deze pilot af. Ook voor een nieuwe pilot zoekt ProRail een locatie bij een ggz-instelling. 
 
Impulsief besluit
‘We denken aan schriklichten en praatpalen in samenwerking met de hulplijn 113Online. Ook willen we onderzoeken hoe we reizigers alerter kunnen maken op mensen die mogelijk verward zijn. Omdat het bij suïcide vaak om een impulsief besluit gaat, willen we vooral de drempel verhogen om toe te geven aan die impuls’, aldus Van der Veer in Psy.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse

4 REACTIES

  1. Ik ben iemand met suicidale problematiek en ik vind het prima dat prorail hekken neer zet. Maar laat ik jullie uit de droom helpen op dat spoor komen we toch hoe dan ook. Wat anoniem schijft over gewaardeerd en welkom weten is ook niets mis mee, maar voordat je door de instanties heen bent dan ben je al helemaal alleen. Dan sluit je je af van de buiten wereld en wil je eigenlijk niet meer.Vaak worden mensen die er een einde aan willen maken niet herkend als zodanig. In deze drukke maatschappij heeft toch niemand meer oog voor elkaar, en wil men al helemaal niet de problemen van een ander aanhoren. In mijn geval ben ik alles wat ik maar lief had kwijt geraakt. Hoeveel moet ik nog incasseren. Laat de hulpverlening eens iets sneller werken dat je geen jaren op een wachtlijst moet staan om verder te kunnen. Laat je oog eens vallen op de problemen van een ander, je kunt er niets mee maar luisteren helpt al vaak. Als er iemand is die luisterd dan kun je je gezien voelen en als die persoon ook nog te vertrouwen blijkt dan durf jer steeds meer van je problemen aan die persoon toe te vertrouwen. Maar zoals anoniem schrijft Het is een taak voor ons allemaal!!

  2. Lees alle reacties
  3. wat prorail wil is begrijpelijk; symptoombestrijding. de ns enzo, die lijden hieronder. en e machinisten. het geeft zo’n troep….
    de oorzaak bestrijden is een ander verhaal. dat lukt niet met hekken. wat is wijs? moeilijk….zo zonde!!, vooral van die jongemannen. Wat een leed!! eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe de oorzaken te bestrijden, dus vooralsnog de hekken is misschien korte termijn een idee, maar niet vor de zelfdoders zelf, dat is voor de buitenwereld. de ggz moet zich ook eens achter de oren krabben wat hiermee te doen, de stijging is nogal fors.

  4. De oorzaak achterhalen……dmv pil? Lijkt me vreemd. Hoe komt het dat er zoveel meer zelfmoorden zijn, achterhaal de echte oorzaak. Misschien is er wel wat mis in onze samenleving, maatschappij. Probeer daar iets aan te doen. Iedereen verdient een plaats op deze aarde. Laten we eens kijken wat we anders kunnen doen zodat ook de mensen met zelfmoordneigingen zich gewaardeerd en welkom weten. Zodat ze de zin van hun bestaan kunnen hervinden. Hier ligt een taak van ons allemaal!

  5. Volgens mij kunnen ze de oorzaak beter aanpakken, maak de pil van diron vrij verkrijgbaar. Mensen moeten zelf kunnen beslissen waneer ze een einde aan hun leven kunnen maken. Meer zorg zoals mijn oude partij de SP voor steld helpt niet sommige mensen willen er gewoon uitstappen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.