Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao jeugdzorg dichtbij? Werkgevers doen nieuw loonbod

De onderhandelingen over een nieuwe cao jeugdzorg zijn na een half jaar stilte weer opgestart. Vandaag spreken vakbonden en Jeugdzorg Nederland over een nieuw loonvoorstel van de werkgevers.
Foto Pixabay

De onderhandelingen over een nieuwe cao jeugdzorg lagen stil sinds eind oktober. In de afgelopen maanden demonstreerden jeugdzorgprofessionals meerdere malen en op 15 maart staakten ze 24 uur. In het nieuwe voorstel van Jeugdzorg Nederland zien vakbonden FNV, CNV en FBZ voldoende aanknopingspunten om verder te praten. Vorige week werd al onderhandeld, deze week praten cao-partijen verder.

Dit salarisvoorstel doen werkgevers:

  • 2% structureel vanaf 1 januari 2021
  • 3% structureel vanaf 1 januari 2022 plus een eenmalige uitkering van 500 euro.
  • 2-3% structureel vanaf 1 januari 2023

Dit loonbod is aanleiding om verder te praten, schrijft vakbond FBZ op haar website. ‘Of het daadwerkelijk voldoende is zal uit het vervolg van de onderhandelingen moeten blijken. Dit moet uiteindelijk leiden tot een goed inhoudelijk totaalpakket voor een nieuwe cao die met terugwerkende kracht ingaat per 1 januari 2021.’ Ook voor vrijdag 8 april staat een onderhandelingsronde gepland.

Andere cao-punten

De vakbonden hebben de volgende onderwerpen op de onderhandelings-agenda gezet. Sommige daarvan zijn op hoofdlijnen ook al verkend, schrijft vakbond FBZ:

  • Regelruimte/privé-werkbalans, waaronder het recht om tijd en plaats-onafhankelijk te werken, inclusief bijbehorende tijd,-en vergoedingsregelingen. Maar ook een Individueel Keuze Budget (IKB) voor inzetten van verlof. Veder ligt als bespreekpunt de jaaruren-systematiek (JUS) op tafel.
  • Werkdruk verminderen
  • Scholingsfaciliteiten
  • Generatiebeleid en vitaliteit
  • Herziening functieboek, inclusief functieprofiel ervaringsdeskundige

Lees meer over discussies in de jeugdzorg

Over veel punten die voor een nieuwe cao jeugdzorg op tafel liggen schreef Zorg+Welzijn de afgelopen maanden. Lees bijvoorbeeld over:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.