Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao sociaal werk: 15% meer salaris en meer inspraak voor sociaal werkers in vaste dienst

Sociaal werkers krijgen er 15% salaris bij, hebben vakbonden en werkgevers zojuist afgesproken. In de nieuwe cao voor het sociaal werk krijgt vast personeel bovendien meer inspraak. En er zijn andere nieuwe rechten op papier gezet.
cao sociaal werk
cao sociaal werk

De loonstijging van 15% in de cao sociaal werk gaat in verschillende stappen:

  • 7% krijg je erbij op 1 juli 2023
  • 4% op 1 januari 2024
  • 4% op 1 juli 2024

Ook het minimumloon gaat omhoog: naar 14 euro per 1 januari 2024. CNV Zorg en Welzijn onderhandelaar Marco Dons schrijft in een persbericht: ‘Alle medewerkers gaan er in salaris fors op vooruit. Dat is ook nodig, want de inflatie heeft iedereen flink geraakt. Het werk zelf is mooi en inhoudelijk, maar de werkdruk is hoog. Dat zet de werk-privébalans onder druk.’

Werkdruk aangepakt: vaste medewerkers krijgen voorrang

Een van de afspraken om de werkdruk van sociaal werkers te verlichten, is sociaal werkers in vaste dienst voorrang geven bij inroostering. Zij krijgen dus voortaan de eerste keuze als roosters worden ingevuld. ‘Vaste werknemers hebben voortaan de eerste keus bij de roosterplanning, waardoor niet langer alle gewilde diensten naar zzp’ers gaan. Ook wordt tijd ingeroosterd voor extra taken, ook dat geeft ‘lucht’, aldus Dons.

Deze afspraak over voorrang voor personeel in vaste dienst komt ook in de cao vvt en de cao gehandicaptenzorg. Ook in die sectoren zouden volgens cao-partijen de zelfstandig werkende professionals nu vaak de zwaardere diensten overlaten aan de vaste medewerkers.

Het vaste personeel in het sociaal domein wordt bovendien ook intensiever betrokken bij het opleidingsbeleid, het strategisch beleid en het stagebeleid. Dons: ‘Het is voor de sector belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor de huidige en voor toekomstige werknemers, daar gaan deze afspraken zeker bij helpen.’

Verhoging onregelmatigheidstoeslag

De onregelmatigheidstoeslag voor nachtdiensten op maandag t/m vrijdag gaat van 20 naar 25%. Ook de toeslag op vrijdagavond gaat van 20 naar 25%. De onregelmatigheidstoeslag wordt maximaal gebaseerd op het uurloon dat hoort bij schaal 5 periodiek 11. Dat was schaal 4 periodiek 10.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over cao’s in het sociaal domein met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Andere afspraken cao sociaal werk

  • Medewerkers kunnen naar eigen keuze één feestdag omwisselen.
  • De thuiswerkvergoeding wordt verhoogd naar 2 euro 15.
  • De bovenwettelijke vakantiedagen worden vanaf 1 januari 2024 als tijd opgenomen in het Individueel Keuzebudget (IKB). Hierdoor wordt duidelijker hoeveel verlof de sociaal werker heeft. Werknemers blijven de keuze houden om deze dagen om te zetten in geld.
  • Het loopbaanbedrag wordt geëvalueerd en er komt een lijst met goede voorbeelden om het loopbaanbedrag aan te besteden.
  • De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 juli 2023 tot 1 augustus 2025 en loopt dus 25 maanden.

Reactie Sociaal Werk Nederland

‘In een tijd waarbij arbeidsmarktkrapte en de inflatie een belangrijke rol spelen is het van belang om aantrekkelijke werkgevers te blijven. Met dit akkoord geven we daar invulling aan, zowel financieel als inhoudelijk’, schrijft Sociaal Werk Nederland.

De leden van de cao-partijen moeten het onderhandelingsresultaat nog wel goedkeuren. Op 5 juli heeft Sociaal Werk Nederland voor stemming een extra ALV. Ook de vakbonden leggen de afspraken de komende weken voor aan de leden.

Zorg+Welzijn schrijft regelmatig artikelen waarin we uitleggen waar je als sociaal werker recht op hebt volgens jouw cao. Dat doen we voor alle cao’s waar sociaal werkers onder kunnen vallen: de cao VVT, de cao Sociaal Werk Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, cao Jeugdzorg, cao GGZ en dus de cao Gehandicaptenzorg. Lees bijvoorbeeld:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.