Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minimaal 10% salaris erbij in de thuiszorg is ‘hopelijk pas het begin’

Thuiszorgmedewerkers krijgen in ieder geval 10% salaris erbij en de werknemers in de laagste schalen 14%. Die afspraken hebben vvt-werkgevers en vakbonden gisteren gemaakt over de nieuwe CAO VVT. Maar medewerkers verdienen eigenlijk een nog hoger loon, en dus moet er veel meer geld bij, schrijven partijen in een manifest.
CAO VVT: Minimaal 10% salaris erbij in de thuiszorg
CAO VVT: Minimaal 10% salaris erbij in de thuiszorg

De lonen in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen (vvt) gaan in 3 stappen omhoog:

  • Op 1 oktober 2023 krijgen de werknemers er 5% bij, met een bodem van € 125.
  • Op 1 maart 2024 wordt het salaris met nog eens 2,5% verhoogd, met een bodem van € 75.
  • Op 1 oktober 2024 komt daar nog eens 2,5% bij, ook met een bodem van € 75.

Verruiming onregelmatigheidstoeslag, hogere reiskostenvergoeding CAO VVT

Er was altijd een plafond aan de de onregelmatigheidstoeslag (ORT), maar die vervalt. De ORT wordt vanaf nu gekoppeld aan het volledige uurloon. Ook gaat de reiskostenvergoeding omhoog, van 10 cent per kilometer naar 17 cent per kilometer. De maximale afstand woon-werkverkeer gaat van 30 naar 40 kilometer.

In maart was er al een loonsverhoging van 3%. Met deze extra salarisverhogingen en de verhoging van ORT en reiskostenvergoeding is een groot deel van de inflatie gecompenseerd, stellen partijen.

Andere afspraken voor CAO VVT

Personeel in vaste dienst krijgt vanaf nu eerste keus bij invulling van de roosters. Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn legt uit: ‘Hiermee hopen we een einde te maken aan het ‘cherry picking’ van zzp’ers, waardoor vaak de meest zware diensten (waaronder nachtdiensten) door de vaste werknemers worden gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privé balans voor vaste medewerkers dus.’

Er komt ook een protocol tegen grensoverschrijdend gedrag, dat moet nog worden uitgewerkt. Ook zijn afspraken gemaakt om de werkdruk waar mogelijk te verminderen. Dan gaat het bijvoorbeeld over het eventueel bundelen van diensten, fysieke belasting verminderen en een ander generatiebeleid.

De leden van de vakbonden moeten nog instemmen met het onderhandelingsresultaat. Als zij de afspraken goedkeuren, wordt de huidige cao vvt verlengd. Die loopt nu tot en met 31 december 2023 en gaat dan lopen tot 31 december 2024.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over cao’s met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Manifest: ‘Want er is nog steeds een loonkloof’

De afgesproken loonsverhoging helpt om prijsstijgingen door de inflatie op te vangen, maar het is onvoldoende om echt grote stappen te zetten, benadrukt ActiZ, brancheorganisatie in de vvt. ‘Veel zorgmedewerkers verdienen nog steeds gemiddeld 7,5% minder dan mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. Die loonkloof kunnen werkgevers niet uit eigen portemonnee betalen: daarvoor moeten financiers van de zorg over de brug komen met extra middelen.’

FNV Zorg & Welzijn publiceerde deze week al een onderzoek waaruit blijkt dat ongeveer de helft van alle medewerkers in de vvt maandelijks geld tekort komt. 4 op de 10 verwacht betalingsproblemen of heeft ze al.

In december 2022 lanceerde ActiZ, FNV Zorg & Welzijn, branchevereniging Zorgthuisnl en vakbonden CNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU’91 een manifest om een marktconform salaris af te dwingen voor vvt-medewerkers. Er moet daarvoor, ook met de nu afgesproken loonsverhogingen nog steeds minimaal 1 miljard bij, vinden partijen. Ook willen ze een ander toeslagensysteem, omdat meer werken nu volgens hen onvoldoende loont. En vvt-medewerkers moeten meer vanuit vertrouwen kunnen werken, zonder al te strenge verantwoordingseisen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.