Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister straft overschrijding budget wijkverpleging af

Staatssecretaris Van Rijn hevelt ruim 3 miljard voor wijkverpleging over naar de Zorgverzekeringswet. Vanaf 1 januari 2015 gaat de wijkverpleegkundige zorg uit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. De nieuwe verdeling van het geld - het bekostigingsmodel - gaat pas vanaf 2016 in. De minister van VWS zal overschrijdingen van het budget afstraffen met kortingen in het jaar erna.
Minister straft overschrijding budget wijkverpleging af

Dat staat in het “Onderhandelaarsresultaat transitie verpleging en verzorging” dat afgelopen vrijdag is afgesproken tussen “veldpartijen” in de zorg en staatssecretaris Van Rijn van VWS. Het “financiële kader” van de overheid voor wijkverpleging wordt ruim 3 miljard in 2015 en 3,3 miljard in 2016. Afspraak is dat “partijen” hier binnen blijven, anders zal de minister van VWS het jaar erna de overschrijdingen korten op het budget. Afgesproken is ook dat de wijkverpleegkundige bepaalt wat de cliënt aan zorg nodig heeft (indicatie). Daarvoor zijn nieuwe vaardigheden nodig, waarvoor VWS geld beschikbaar stelt om wijkverpleegkundigen en verzorgenden in de wijk te scholen.

Competenties

‘Samenwerking met het sociale domein en competenties voor het aanleren van zelfmanagement van de cliënt zijn uitdrukkelijk onderdeel van het scholingstraject,’ schrijft staatssecretaris Van Rijn van VWS in het onderhandelingsresultaat. Daarin staan afspraken met de zogenoemde “veldpartijen” in de zorg: Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland, en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Ieder(in), Landelijk platform GGZ, beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, brancheorganisatie ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland Federatie Opvang, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicapten Nederland.

Bekostiging

Een deel van de nieuwe financiering van de wijkverpleging zal worden berekend op basis van “populatiebekostiging”; er wordt dus gekeken naar de samenstelling van de bevolking in wijken en gemeenten. Het gaat om de beschikbaarheidsfunctie, de signalerende taken en om preventie. De andere elementen uit de aanspraak wijkverpleging zullen worden gefinancierd via prestatiebekostiging. Daarvoor moeten cliëntprofielen in kaart worden gebracht, dat zal het komend jaar dus gaan gebeuren.

Samenwerking

In het onderhandelaarsresultaat staan de uitgangspunten voor de bekostiging beschreven: borging van de beschikbaarheid van de wijkverpleegkundige functie, beheersing van het budget, bevorderen van zelfredzaamheid, aansluiting van zorg en ondersteuning zowel binnen de eerste lijn als naar het sociale domein. Dat laatste is dus belangrijk voor de samenwerking van de wijkverpleegkundigen in de wijkteams.

Lees ook het verhaal van wijkverpleegkundige Aster de Lange over samenwerking in de wijk in de “Zichtbare Schakel”>>

Cliënt

Van Rijn en de partijen in de zorg hebben ook afgesproken dat alle cliënten rond de zomer 2014 worden geïnformeerd over wijzigingen in hun zorgsituatie. Om cliënten op tijd te informeren over de veranderingen, wordt een helpdesk ingericht voor alle vragen. Er komt een landelijke publiekscampagne en een cliëntenbrigade, die de ervaringen van cliënten met de transitie optekent. Verder is afgesproken om de transitie op regionaal niveau uit te werken en te monitoren. Er wordt aangesloten bij bestaande Wmo-regio’s. Partijen praten over de continuïteit van zorg en ondersteuning, over vastgoed en over de gevolgen voor de arbeidsmarkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.