Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw instrument signalering ouderenmishandeling

Onderzoek naar de diepere motieven voor de mishandeling van ouderen. En de introductie van een instrument om ouderenmishandeling te signaleren en aan te pakken. Volgens Rudi Westendorp hoogleraar ouderengeneeskunde, zal het een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van dit maatschappelijke probleem.
Nieuw instrument signalering ouderenmishandeling

‘De wijdverbreide, ondergrondse problematiek van ouderenmishandeling is een symptoom van hoe we als maatschappij om gaan met ouderen,’ aldus Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Op het symposium over ouderenmishandeling aanstaande woensdag zal staatssecretaris Veldhuyzen Van Zanten haar actieplan tegen ouderenmishandeling presenteren.

Kennis
Op woensdag 30 maart organiseert de Leyden Academy on Vitality and Ageing een symposium over ouderenmishandeling. Hoogleraar en internist Rudi Westendorp is directeur van de Leyden Academy, opgericht om meer kennis over veroudering en zorg voor ouderen te verspreiden.

Screening
Het onderwerp moet op de politieke en maatschappelijke agenda, aldus Westendorp. Op het symposium ontmoeten internationale deskundigen elkaar om kennis uit te wisselen. ‘Wij willen op basis van voorbeelden uit het buitenland, een screeningsinstrument voor ouderenmishandeling opzetten. Doel is risicosituaties snel te signaleren, evenals de mensen die onder een hoge graad van verdenking staan.’

Preventie
Volgens Westendorp is het hoognodig dat er diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de achterliggende motieven van mishandeling van ouderen. ‘Dat is de basis van waaruit je preventie en een aanpak van ouderenmishandeling kunt beginnen. Wij willen in gesprek met daders en slachtoffers om patronen te ontdekken. Maar we willen ook onderzoek doen naar mogelijke verklaringen in persoonlijke geweldservaringen binnen de familie.’

Aanpak
VWS vindt het belangrijk dat ouderenmishandeling wordt aangepakt; de staatssecretaris presenteert woensdag een actieplan. ‘Wat eigenlijk nog mist is consensus over wat de juiste strategie is,’ volgens Westendorp. ‘We willen kennis en ervaring uit het buitenland in best practices verenigen om een aanpak te formuleren. Maar het moet wel praktisch uitvoerbaar zijn. De screeningslijst bijvoorbeeld moet niet meer dan vijftien items bevatten. Zo’n lijst moet aantoonbaar voorspellend zijn, maar ook praktisch bruikbaar.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.