Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland: overlap betaalde en onbetaalde zorg

Nederland geeft minder uit aan thuiszorg, maar veel meer aan instellingszorg dan andere landen in Europa. Dat blijkt uit een vergelijking van onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. ’Er is een overlap tussen betaalde en onbetaalde zorg en dat brengt kosten mee,' volgens het SCP.
Nederland: overlap betaalde en onbetaalde zorg
Foto: ANP

In Nederland wordt meer betaalde zorg ontvangen dan elders in Europa. Dat blijkt uit een SCP-publicatie: ‘Verzorgd in Europa’. Daar staat tegenover dat de druk op de langdurige zorg in Nederland duidelijk lager is door de mantelzorg. Zij nemen een deel van de zorg op zich die de betaalde zorg anders zou moeten doen. Maar er is ook overlap tussen betaalde en onbetaalde zorg, constateert het SCP. Dat houdt in dat mantelzorg en professionele zorg elkaar aanvullen. Professionele zorg haalt daarnaast de druk van de mantelzorg af, bijvoorbeeld met respijtzorg. Maar het verhoogt de kosten omdat professionals ingezet worden om mantelzorgers te ontlasten. ‘Er moet een goed evenwicht gevonden worden.’

Langdurige zorg

Dat staat in het rapport: Verzorgd in Europa. De langdurige verzorging van 50-plussers vergeleken in zestien Europese landen. In het rapport vergelijken de onderzoekers de Nederlandse langdurige zorgsituatie onder thuiswonenden met die van vijftien andere Europese landen. Het onderzoeksjaar is 2011. De vergelijkende landen zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk Hongarije, Italië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Familienetwerk

Opmerkelijk is dat van de thuiswonende Nederlandse 50-plussers 90 procent een familienetwerk heeft. Dat is evenveel als in de andere Europese landen in dit onderzoek, maar in Nederland betreft het familienetwerk vaker een partner, terwijl het elders vaker om kinderen gaat. Van de 50-plussers maakt 65 procent gebruik van betaalde en onbetaalde zorg. Dat is hetzelfde percentage in de andere landen. Nederlanders krijgen wel relatief meer betaalde zorg.

Een groot deel van de mantelzorgers in Nederland is overbelast. Ze krijgen zelden de erkenning die ze moeten krijgen of zien zichzelf niet als een ‘mantelzorger’. Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak naast hun gewone dagelijkse baan. Lees meer over mantelzorg in het dossier >>

Thuiszorg

Daar staat overigens tegenover dat Nederlandse 50-plussers relatief minder gezondheidsbeperkingen hebben, ze hebben vaker een partner – die ook mantelzorg biedt – zijn relatief hoog opgeleid en hebben een hoger inkomen. In Nederland krijgen dus verhoudingsgewijs veel mensen met een lichte gezondheidsbeperking betaalde thuiszorg. Toch gaf Nederlands in 2010 minder geld uit aan thuiszorg – 2,2 procent van het bruto binnenlands product – dan de 15 andere Europese landen – 2,5 procent van het bbp. Thuiszorg in Nederland lijkt dus goedkoper te zijn.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.