Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nabestaande suïcide loopt zelf risico

Online hulp heeft positief effect voor nabestaanden die een dierbare aan suïcide zijn verloren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut. Maar de vaak complexe psychische gevolgen blijven bestaan. Een op de vier online hulpzoekers blijkt zelf een groot risico te lopen om suïcide te plegen.
Nabestaande suïcide loopt zelf risico
Foto: ANP monument Suïcide Apeldoorn

In Nederland zijn 1.753 mensen door suïcide overleden in 2012. Hulp aan nabestaanden van mensen die suïcide pleegden, is niet vanzelfsprekend. Zij vragen vaak niet om sociale of professionele hulp uit schaamte, schuldgevoel of verdringing. Het hulpforum www.113online.nl is een website ter preventie van suïcide, maar heeft ook een lage drempel voor lotgenotencontact voor nabestaanden. Eén op de drie bezoekers van de site ervaart complexe rouw en een kwart heeft zelf een verhoogd risico op suïcide. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut.

Depressie

Het onderzoeksinstituut volgde 155 bezoekers van twee online hulpfora: www.133online.nl en een Belgisch forum: www.forum.werkgroepverder.be Conclusie is dat bezoekers van de site wel baat hebben bij het contact, maar na een jaar ervaart een meerderheid nog steeds psychische problemen. Meer dan de helft scoort laag op welbevinden, twee derde heeft nog steeds depressieve klachten. Er zijn geen verschillen tussen mensen die het platform vaker of minder vaak bezochten.

De zelfmoordhulplijn 113 Online en bijbehorende website moet meer bekendheid krijgen. Het aantal zelfmoorden is de afgelopen vijf jaren met 20 procent gestegen. De zorgen over hoe dat aantal te beperken zijn groot. Lees meer>>

Vrouwen

Opmerkelijke uitkomst van het Trimbos-onderzoek is dat 8 procent van de bezoekers meer dan één persoon aan suïcide heeft verloren. Het meesten verloren een familie- of gezinslid korter dan een jaar, tot meer dan vijf jaar geleden. De bezoekers van de site zijn voornamelijk vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. Voor nabestaanden van suïcide zijn verschillende mogelijkheden voor professioneel en zelfhulpaanbod, variërend van gesprekken met een psycholoog tot groepscursussen en lotgenotencontact.

Informatie

Lotgenotencontact is de belangrijkste reden om de site te bezoeken, gevolgd door informatie en hulp, zo blijkt uit het onderzoek. Het forum biedt herkenning, steun en begrip bij lotgenoten. De platforms worden vooral bezocht op ‘moeilijke dagen’, zoals de dag van het overlijden en verjaardagen, of op ‘slechte dagen’ waarop nabestaanden het zelf emotioneel moeilijk hebben. Nabestaanden stoppen met het bezoek aan een forum omdat zij hun leven weer willen oppakken. Volgens het Trimbos-onderzoek blijkt dat ze graag tips en informatie daarover op de website willen zien.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.