Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Movisie Participatieprijs naar anti-pestproject

Het Amsterdamse project tegen pesten en discriminatie op school: Gelijk=Gelijk? heeft de MOVISIE Participatieprijs 2013 gewonnen. Het project van welzijnsorganisatie Diversion is voor én door jongeren.
Movisie Participatieprijs naar anti-pestproject
Foto: Diversion

De jury vindt dit project over vooroordelen, discriminatie en tolerantie uitblinken omdat het de maatschappelijke meerwaarde en kracht van jongeren zichtbaar maakt. Het project wordt door de jury ‘actueler dan ooit’ genoemd: ‘Pesten komt schrikbarend veel voor onder jongeren en het is belangrijk iedereen hier vroeg bewust van te maken. Dat doet dit project al vanaf groep 7 op de basisschool via een persoonlijke benadering, voor en door jongeren.’

Leertrajecten

Juryvoorzitter Hans Spekman (voorzitter PvdA) reikte op 8 november in De Nieuwe Liefde te Amsterdam geldprijzen en leertrajecten uit aan 7 jongerenprojecten uit het hele land. Voor de MOVISIE Participatieprijs stuurden dit jaar 128 organisaties hun projecten in. Het motto van de prijs was dit jaar: “Jongerenparticipatie: meedoen doe je zó!”

Attitude

Gelijk=Gelijk? is in 2008 opgezet om pesten en omgaan met verschillen op een taboedoorbrekende wijze bespreekbaar te maken. Doel is onder jongeren een attitudeverandering te bewerkstelligen. Joodse, islamitische en homoseksuele jongeren tussen 17 en 26 jaar maken gezamenlijk religieuze, culturele en seksuele diversiteit bespreekbaar op scholen waar dit doorgaans een lastig onderwerp is. Ze doen dat door kennis over te brengen, maar vooral ook door als rolmodel op te treden en hun eigen ervaringen met discriminatie, vooroordelen bespreekbaar te maken.

Leertrajecten

De andere twee nominaties waren Jongerencentrum Level Z van Travers Welzijn in Zwolle en het project “Upgraden” van onder meer COS Gelderland. De hoofdprijs is 2500 euro. De twee andere nominaties hebben ieder 500 euro ontvangen. Alle projecten krijgen bijzondere leertrajecten aangeboden van Albert Heijn NV, Philips, Nederlands Jeugdinstituut en MOVISIE.

Aanmoedigingsprijzen

Er was ook een eervolle vermelding voor het VoorUit Project van de stichting Studenten voor Samenleving. Aanmoedingsprijzen waren er voor: “Maatje voor de jonge mantelzorger” in Friesland van de Stichting ZaZazorg en Fawaka. Alsook voor het project: #Wijdoenhetzelf! van de gemeente Leeuwarden en “Mijn Moeder, Mijn Vader” van New Arts in Nijmegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.