Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moslimjongeren kiezen vaker zelf levensstijl

Moslimjongeren geven steeds vaker een eigen invulling aan hun geloof. Ze laten zich minder leiden door wat hun ouders of de gemeenschap vinden, maar maken hun eigen keuzes. Daardoor groeit de variatie in hun levensstijlen en opvattingen.
Moslimjongeren kiezen vaker zelf levensstijl

Dat blijkt uit het woensdag verschenen onderzoek ‘Geloof en Geluk’ van Forum, Instituut voor multiculturele Ontwikkeling. Dat komt sinds 2006 jaarlijks met een studie over de ontwikkelingen in de belevingswereld van jonge moslims.(Foto: Bronstsluier)

Geloofsregels
Veel jongens en meiden noemen zichzelf wel ‘moslim’, maar vinden het niet zo belangrijk alle geloofsregels op te volgen. Zo gaan ze niet regelmatig naar de moskee. Ook blowen of drinken ze wel eens. Veel meisjes dragen wel een hoofddoek, maar sommigen combineren die met strakke kleren.

Goed mens
In plaats van het naleven van regels, hechten deze jongeren meer belang aan de centrale waarden van de islam. Zo vinden zij het belangrijk om ‘een goed mens’ te zijn. Overigens zijn er wel tradities, zoals de vastenmaand ramadan, waaraan bijna alle jongeren meedoen.

Opdringerig
Het openlijk afzetten tegen de islam valt bij vrijwel niemand in goede aarde. Jonge moslims hebben in het algemeen veel respect voor orthodoxe leeftijdsgenoten, maar vinden wel dat zij niet te opdringerig moeten worden.

Ouders
Uit de studie blijkt verder dat dat jongens en meisjes vaker in debat gaan over geloofskwesties met bijvoorbeeld hun ouders. Ook vinden ze het steeds normaler om hun eigen huwelijkspartner te kiezen. De onderzoekers voerden gesprekken met personen die veel contact hebben met moslimjongeren, hielden een enquête onder ROC-leerlingen en deden etnografisch onderzoek in Amsterdam-Oost. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.