Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moskeeën leren radicalisering voorkomen

De bestuursleden van achttien moskeeën in de provincie Noord-Holland gaan in april op een studieweekend. Daar komt aan de orde hoe ze jongeren meer bij de maatschappelijke activiteiten van de moskee kunnen betrekken. Dat moet weer voorkomen dat jonge moslims in een isolement belanden en dan radicaliseren.
Moskeeën leren radicalisering voorkomen

De speciale training is een van de eerste activiteiten uit het actieplan Voorkomen is Beter dan Genezen van het ACB Kenniscentrum, de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland en de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland, zo liet projectleider Roemer van Oordt zondag weten. Dit plan heeft tot doel polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen en radicalisering onder moslimjongeren te voorkomen.

Internet
Volgens de initiatiefnemers doen jongeren radicale ideeën niet in de moskee op maar juist daarbuiten, bijvoorbeeld op internet. Als ze meer bij de moskee worden betrokken, kunnen ze meer begeleiding krijgen en dat voorkomt dat ze in een isolement raken. Daardoor keren jonge moslims zich minder snel af van de samenleving en radicaliseren ze minder snel.

Herkennen
Tijdens het studieweekend leren de deelnemers hoe ze de maatschappelijke functie van moskeeën kunnen versterken en die toegankelijker kunnen maken voor jongeren. Ook doen ze vaardigheden op in het herkennen van en omgaan met radicalisering. Verder krijgen ze te horen hoe ze kunnen samenwerken met andere partijen die met jongeren te maken hebben, zoals welzijnsinstellingen, buurtorganisaties of de politie.

Actieplan
Tien moskeeën die meedoen aan Voorkomen is Beter dan Genezen staan in Amsterdam, de andere in de rest van de provincie Noord-Holland. Als onderdeel van het actieplan wordt in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam ook een politiek debat in een moskee georganiseerd.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.