Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Monitor: afname extreemrechtse incidenten

Het aantal extreemrechtse incidenten is afgenomen, en ook het aantal actieve groepen met een nationaalsocialistische oriëntatie. Een van de oorzaken is het verdwijnen van de Lonsdale-jeugdcultuur. Islamistisch extremisme leverde wel dreiging op, maar weinig daadwerkelijke geweldpleging. Dit blijkt uit de Monitor Racisme & Extremisme.
Monitor: afname extreemrechtse incidenten

De eerste rapportage verscheen in 1997 en behandelde vooral racistisch geweld en uitingen van rechtsextremisme. De nieuwe Monitor Racisme & Extremisme behandelt ook fenomenen als antisemitisme, achterstelling van Roma, islamitisch extremisme, stigmatisering en discriminatieverboden. De monitor is een uitgave van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting, onder redactie van Peter Rodrigues en Jaap van Donselaar.

Incidenten
Het jaar 2009 liet het laagste aantal incidenten met een racistisch en extreemrechts karakter zien sinds 1997. De verklaring zoeken de onderzoekers in de daling van het aantal extreemrechtse straatactivisten, maar ook in het afnemende aantal Lonsdale-jongeren. Vooral de daling van geweld tegen moslims en moslimdoelen noemen de onderzoekers opvallend.

Opgedroogd
In de afgelopen periode is het belang van klassiek extreemrechts afgenomen, constateren Rodrigues en Van Donselaar. De aanhang van op straat actieve groepen met een nationaal-socialistische oriëntatie is afgenomen, net als het aantal extreemrechtse demonstraties. Interne conflicten binnen extreemrechtse groepen en het ontbreken van nieuwe aanwas zijn hiervan een oorzaak. Door de verdwijning van de Lonsdale-jeugdstijl is een bron van nieuwe aanhang opgedroogd, aldus de onderzoekers.

Wilders
Rodrigues en Van Donselaar betitelen de PVV als ‘nieuw extreemrechts’. ‘De uitlatingen van Wilders zijn er de afgelopen jaren niet milder op geworden. En gegeven de inhoud van het PVV-partijprogramma is deze aanduiding eens te meer van toepassing. Wilders’ ideeën hebben ook internationaal aantrekkingskracht.’

Poederbrieven
Islamistisch extremisme leverde in 2009 wel enige incidenten op, maar weinig gevallen van daadwerkelijke geweldpleging. De politie werd in dat jaar geconfronteerd met bedreigingen, bommeldingen, poederbrieven, mishandeling, vermissing van identiteitsbewijzen en mogelijke indicaties van extremistisch geweld. In 2009 bestond wel een hoog niveau van dreiging voor geweldspleging, maar in verreweg de meeste gevallen ging het om loos alarm.

Roma en Sinti
Bijzonder in deze monitor is de aandacht voor de positie van Roma, die ook in Nederland problematisch is. Er is nog steeds weinig systematische kennis over discriminatie van Roma en Sinti. Ook is er onvoldoende kennis over deze groepen.

Link: Monitor Racisme & Extremisme

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Anne Frank Stichting

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.