Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Donner: ‘Bewoners sleutelrol bij leefbaarheid’

Minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wil de leefbaarheid in dorpen, wijken, groeigemeenten en krimpregio’s stimuleren door gemeenten meer beleidsvrijheid te geven. Ook moeten bewoners een sterkere positie krijgen. De wijkaanpak blijkt het meest succesvol als gemeenten aan bewoners de ruimte geven om zelf zaken op te pakken. De Vogelaar-heffing wordt in 2012 afgeschaft.
Minister Donner: 'Bewoners sleutelrol bij leefbaarheid'

Dat schrijft Donner in een brief aan de Tweede Kamer. De wijkaanpak heeft meer en diversere groepen bewoners betrokken bij het verbeteren van hun wijk. ‘Tegelijkertijd leren we dat het niet altijd gemakkelijk is voor bestuurders en professionals om burgers de ruimte te geven’,  schrijft de minister.

Eigen kracht
Met de wijkaanpak kan de kracht van bewoners worden benut. Aan de andere kant worden bewoners bij de hand genomen die op eigen kracht geen verandering in hun situatie kunnen aanbrengen. Dat gebeurt onder andere in het experiment Achter de Voordeur (één huishouden, één plan, één proces) waarbij probleemgezinnen actief worden opgezocht.

Overheveling taken
Het kabinet streeft naar een ‘compacte overheid’. Door een herverdeling van taken tussen rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties moeten bewoners meer de sleutelrol krijgen. Daarbij hoort ook een overheveling van bevoegdheden op sociaal gebied naar de gemeenten. Zij dienen burgers zowel de ruimte voor initiatieven te geven als hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. hiervoor wil de minister samen met de VNG, gemeenten en maatschappelijke organisaties een agenda voor ‘modern burgerschap’ opstellen.

Lokale verantwoordelijkheid
Wijken leefbaar maken en houden, blijft een lokale verantwoordelijkheid, aldus Donner. Het kabinet wil lokale partijen wel helpen met door kennis over te dragen en eventueel van wet- en regelgeving aanpassen. Het kabinet zegt er op te letten dat nieuwe Haagse regels ‘krimpproof’ zijn zodat ook met een dalend inwonertal de kwaliteit van de woonomgeving op peil blijft.

Vogelaarheffing
Donner maakt ook bekend dat de Vogelaar-heffing – waaraan alle corporaties betalen ten behoeve van de corporaties die in de wijken investeren – in 2012 wordt afgeschaft. In bijzondere gevallen kunnen corporaties in 2011 nog een aanvraag voor projectsteun indienen.

Link: Brief over wijkenaanpak en Vogelaarheffing

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.