Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder kindermishandeling door huisbezoek

Het begeleidingsprogramma “VoorZorg” voor laag opgeleide, jonge zwangere vrouwen voorkomt kindermishandeling. Dat is de conclusie uit het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Jamila Mejdoubi aan het VUmc.
Minder kindermishandeling door huisbezoek
Foto: ANP

Het promotieonderzoek richt zich op zwangere vrouwen, jonger dan 25 jaar, die te maken hebben met armoede, geweld en misbruik. Zij hebben een hoger risico om te maken te krijgen met mishandeling van hun kind(eren). Door intensieve begeleiding in het “VoorZorg”-programma is het aantal gevallen van kindermishandeling in deze groep 11 procent. In een vergelijkbare groep jonge moeders, die niet werd begeleid, was het percentage van kindermishandeling 19 procent.

Voorkomen

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jamila Mejdoubi aan het VUmc. VoorZorg is een oorspronkelijk Amerikaans programma (Nurse-Family Partnership, NFP) gericht op het voorkomen van kindermishandeling. Gespecialiseerde verpleegkundigen begeleiden de jonge vrouw in hun eerste zwangerschap totdat het kind 2 jaar is. Zij krijgen 40 tot 60 gestructureerde huisbezoeken. In de VS is het programma succesvol. Nederland is het eerste land buiten de VS waar de effectiviteit van het programma is onderzocht.

Steeds meer professionals komen achter de voordeur. Dat brengt ook risico’s met zich mee: lastige situaties kunnen escaleren en dan sta je daar als jeugd- of gezinshulp. Misschien wel in je eentje. Hoe zorg je voor je veiligheid? Lees meer>>

Huiselijk geweld

Uit het onderzoek van Mejdoubi blijkt ook dat “VoorZorg” leidt tot vermindering van huiselijk geweld, de vrouwen roken minder en ze geven langer borstvoeding. Andere belangrijke resultaten zijn dat de vrouwen beter in de maatschappij participeren en dat ze beter worden opgeleid. Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg gaat “VoorZorg” vanaf 1 januari 2015 beschikbaar maken in heel Nederland.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.