Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder administratieve taken voor wijkverpleegkundige

'Ik heb nog nooit een wijkverpleegkundige gesproken die voor dit mooie vak heeft gekozen om zo veel mogelijk papieren en formulieren in te vullen. Sterker nog: dat is iedereen een doorn in het oog. Dus zal ik die rompslomp tot een minimum beperken’, dat zegt staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief zegt de staatssecretaris toe dat wijkverpleegkundigen vanaf volgend jaar minder administratieve taken krijgen doordat de manier van contracten sluiten wordt aangepast. Dat maakt de administratie eenvoudiger en zo kunnen wijkverpleegkundigen meer tijd en aandacht besteden aan de mensen die zorg nodig hebben. Van Rijn: ‘Het mes snijdt zo aan twee kanten: het vak wordt leuker én er is meer tijd voor zorg.’

De wijkverpleegkundigen bepalen de kwaliteit van de zorg, en niet de zorgverzekeraar. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn in een interview met het vakblad ‘Nursing’. Lees meer >>

Spilfunctie

Eerder al heeft het kabinet maatregelen genomen die ervoor zorgen dat de wijkverpleegkundige een spilfunctie is. Zo kan de zorg aan huis beter worden vorm gegeven. Deze maatregelen bestonden eruit dat er extra geld beschikbaar is gesteld voor de wijkverpleegkundige zorg. Daarnaast mogen wijkverpleegkundigen nu zelf indiceren zodat zij zelf kunnen bepalen welke cliënt welke zorg nodig heeft. Het versterken van de positie van wijkverpleegkundigen is onderdeel van de hervorming van de langdurige zorg. ‘Die is er op gericht om de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid bij de zorg te versterken en te verbeteren. De vraag wat goede kwaliteit is, kan de wijkverpleegkundige het beste zelf beantwoorden. Zij komt bij mensen thuis. Zij zien wat iemand nodig heeft. En maken in overleg met mensen goede zorg thuis mogelijk’, aldus Van Rijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.