Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Met krimpfonds van de regen in de drup’

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes waarschuwt dat een speciaal fonds voor krimpgebieden er niet hetzelfde moet uitzien als de Vogelaarheffing. Dat liet een woordvoerder vrijdag weten.
'Met krimpfonds van de regen in de drup'

Het CDA kwam donderdag met een plan voor een krimpfonds. Geld hieruit zou moeten gaan naar plaatsen – veelal op het platteland – die kampen met een krimpende bevolking en die daardoor moeite hebben de voorzieningen op peil te houden.

Einde Vogelaarheffing
Tegelijkertijd zou de Vogelaarheffing moeten worden afgeschaft. Dat is een fonds voor veertig achterstandswijken in grotere steden. Daaraan moeten corporaties in het hele land – dus ook die in krimpgebieden – meebetalen. Minister Eberhard van der Laan toonde zich donderdag positief over het CDA-plan.

In de drup
Aedes ziet op zich wel iets in een krimpfonds, maar vindt dat het er anders moet komen uit te zien dan de Vogelaarheffing. ‘Als je de Vogelaarheffing vervangt door een krimpheffing, kom je van de regen in de drup. Platte heffingen vanuit Den Haag, geld rondpompen, verevenen, het leidt allemaal nergens toe’, aldus de zegsman.

Solidariteit
Volgens de branchevereniging zijn problemen in de woningmarkt vaak regionaal. De oplossingen zouden dan ook op regionaal niveau en niet in Den Haag moeten worden gezocht. Daarom ziet de branchevereniging niets in een landelijk fonds. Dat zou – net als de Vogelaarheffing – de solidariteit tussen woningcorporaties alleen maar onder druk zetten.

Bovendien is krimp volgens Aedes meer dan alleen een probleem op het gebied van volkshuisvesting. Daarom zou het ‘volstrekte waanzin’ zijn om alleen corporaties daarvoor te laten opdraaien.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.