Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mentaliteitsverandering nodig tegen homogeweld’

Zo'n 70 procent van de homoseksuelen heeft wel eens te maken gehad met anti-homogeweld. Een heel klein deel daarvan doet aangifte bij de politie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Justitie en OCW. Homogeweld blijft zodoende vaak onbestraft. Onderzoeker Judith Schuyf pleit voor meer burgerschapsvorming.
'Mentaliteitsverandering nodig tegen homogeweld'

Door Alexandra Sweers – Uitschelden, bespugen, treiteren, slaan en schoppen en soms zelfs grof geweld waarbij het slachtoffer het niet overleeft. Een groot deel van de homoseksuele mannen en vrouwen heeft wel eens te maken gehad met homonegatief geweld. Judith Schuyf van MOVISIE deed literatuuronderzoek naar deze vorm van geweld. Daaruit blijkt dat weinig homo’s aangifte doen en dat de registratie van discriminatie en geweld tegen deze groep moeizaam tot stand komt.

Registratie
Het is een vicieuze cirkel, stelt Schuyf. ‘Er is een enorm gat tussen geweld meemaken en uiteindelijk aangifte doen.’ Uit het onderzoek blijkt dat veel homomannen en lesbische vrouwen de gebeurtenis kleiner maken dan het is, of ze willen niet te boek staan als homoseksueel. ‘Als men wel aangifte doet en vervolgens blijkt dat de registratie gebrekkig is, dan denken de slachtoffers dat hun aangifte niet serieus wordt genomen, waardoor ze een volgende keer niet meer naar de politie gaan.’

Deskundigen
Uiteindelijk kan de politie niet veel voor de slachtoffers betekenen als zij geen aangifte doen. Schuyf: ‘Maar je kunt je afvragen of een strafrechtelijke procedure de oplossing is. Onderdeel van het onderzoek was ook een expertmeeting met deskundigen, waaronder juristen. Zij stelden dat het strafrecht het laatste is waar je in terecht zou moeten komen.’ De experts pleiten voor ‘seksuele burgerschapsvorming’ in het onderwijs, legt de onderzoeker uit. Een mentaliteitsverandering die al begint op de basisschool.

Beeldvorming
Er bestaat wel een beeld van de daders, licht Schuyf verder toe. ‘Het zijn veelal jonge mannen, jongens, met een wonderlijk beeld van hoe de mannelijke identiteit eruit zou moeten zien. Homoseksuelen voldoen daar niet aan. Er zou alternatieve beeldvorming moeten komen voor deze mannelijke identiteit.’ Schuyf ondersteunt dan ook het voorstel van Boris van der Ham (D66) om voorlichting over seksualiteit en homoseksualiteit te verplichten op basisscholen.

Breed gedragen
Het is belangrijk dat de aanpak van homonegatief geweld maatschappelijk breed wordt gedragen’, zegt Schuyf. ‘De hele maatschappij wordt gewelddadiger, ook het racistisch geweld neemt toe. Echt shockerend vind ik dat de daders van geweld steeds jonger worden. Het blijkt dat deze jongens vaak al eerder in aanraking zijn geweest met de politie. Kortom, de jongens die homo’s in elkaar slaan, zijn ook de jongens die oude vrouwtjes beroven.’

Rapport ‘Geweld tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen; een literatuuronderzoek naar praktijk en bestrijding’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: MOVISIE

1 REACTIE

  1. als u een boek leest of erover laat vertellen is een kritische houding nodig..de polularisering van sommige boeken zijn niet evengoed in gedrag uit tedrukken, op een zodanige manier dat die de kwetsbaarheid van de mens weerstaat…zolang wetgeving uiting geeft aan lezing van oude boeken…mag het debat van humaniteit wat mij betreft beginnen..wat verstaat u daar onder?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.