Mensenhandel gebeurt onder onze neus’

Meer dan zesduizend mensen in Nederland zijn het slachtoffer van mensenhandel, luidden de laatste schattingen. Maar experts vrezen dat het werkelijke aantal velen malen hoger ligt. Kinderen en volwassen die seksueel worden uitgebuit of als moderne slaaf onder erbarmelijke situaties aan het werk zijn. ‘Wees alert en maak vermoedens bespreekbaar’, luidt het advies aan zorgprofessionals.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Mensenhandel gebeurt onder onze neus
Foto: Fotolia

Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak afkomstig uit kwetsbare groepen. Van jongeren met een verstandelijke beperking, vluchtelingen en nieuwkomers tot mensen die illegaal in Nederland verblijven. Naast seksuele uitbuiting groeit ook de aandacht voor arbeidsuitbuiting. ‘Het is zeker geen homogene groep’, stelt Conny Rijken, hoogleraar Mensenhandel en Globalisering aan de Universiteit van Tilburg. Centraal in haar onderzoek staan de slachtoffers.

Lucratieve industrie

Rijken was één van de sprekers op het symposium Mensenhandel en Slavernij. De hoogleraar schetst een triest en complex beeld van een ‘verborgen misdrijf met vele gezichten’. Wereldwijd wordt het aantal slachtoffers 40,3 miljoen mensen geschat. Mensenhandel is, na

0
652

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.