Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldlijn ‘Hulp bij zelfdoding’ vaak gebeld

De meldlijn voor hulp bij zelfdoding is in de afgelopen twee weken 270 keer gebeld. Er blijkt dus behoefte te zijn aan de telefoonlijn. Bellers geven vooral aan dat ze achteraf moeite hebben met de gegeven hulp bij zelfdoding van naasten of omdat ze dat juist niet hebben gedaan.
Meldlijn 'Hulp bij zelfdoding' vaak gebeld

Op 15 augustus werd de lijn gelanceerd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De meeste bellers geven aan dat ze er moeite mee hebben dat ze met niemand over hun hulp bij zelfdoding van een naaste kunnen praten. Hulp bij zelfdoding is volgens de wet strafbaar.

Veroordeling
Het Openbaar Ministerie veroordeelde vrijdag nog een man die zijn moeder in 2008 heeft geholpen bij zelfdoding. De zaak kwam aan het licht omdat de man beelden maakte van de zelfdoding. Deze beelden werden gebruikt in een documentaire. De NVVE staat namens de man de media te woord en geeft aan dat de man zich ten volle bewust was van de consequenties die de documentaire kon hebben. ‘De moeder was 99 en wilde geen 100 worden. Het was mooi geweest, ze beschouwde haar leven als voltooid’ aldus een woordvoerster.

Nachtmerries
Bellers van de meldlijn zeggen regelmatig last te hebben van nachtmerries. NVVE -directeur Petra de Jong vertelt op NOS.nl over een vrouw die na de dood van haar man erg getraumatiseerd is. ‘Ze had hem uit liefde geholpen. Hij leed ongelooflijk en de huisarts wilde niet komen. De vrouw is nog steeds bang voor de gevolgen voor haarzelf en haar kinderen.

Spijt
Toch zegt niemand van de bellers echt spijt te hebben van de geboden hulp. Sterker nog, bellers hebben vooral spijt omdat ze hun naasten niet hebben geholpen terwijl deze hier wel om vroegen. Ze hebben volgens de NVVE het gevoel dat ze iemand aan het eind van zijn leven in de steek hebben gelaten.

De hulplijn blijft voor onbepaalde tijd bestaan. De NVVE zegt dat de telefoonlijn voorziet in een grote behoefte.

Bron: NOS.nl / ANP ? ANP Photo Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.