Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode huiselijke geweld actief

Om sneller in te grijpen bij huiselijk geweld, werken vanaf maandag 1 juli alle gemeenten en andere professionals met de Wet verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daartoe gaf staatssecretaris Martin van Rijn maandag het startsein tijdens een minicongres in Rotterdam.
Meldcode huiselijke geweld actief
Foto: ANP

De wet houdt in dat alle vormen van huiselijk geweld bij kinderen, partners en ouderen via een overzichtelijk vijfstappenplan kunnen worden herkend. Professionals wordt duidelijk gemaakt wat ze bij vermoedens van mishandeling, geweld en misbruik moeten doen.

Verplicht

Zij zijn verplicht de meldcode te hanteren, wat overigens niet betekent dat ze een meldplicht hebben. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional na een zorgvuldige afweging als beschreven in het voorgeschreven stappenplan.

Melding

Rotterdam begon 6 jaar geleden als voorbeeldgemeente met een dergelijke meldcode, met als doel om uiteindelijk tot een landelijke code te komen. Het aantal meldingen in de stad Rotterdam is sinds de start in 2007 meer dan verviervoudigd: van 215 in 2007 naar 984 in 2012. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling is ook het aantal adviezen gestegen: van 1952 naar 2723.

Geweld

‘Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld’, zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Gezin). ‘Een op de drie mensen heeft er in zijn leven mee te maken; als pleger, slachtoffer of als getuige. De schatting is dat 1 op de 30 kinderen wordt mishandeld. Het is goed dat we in Nederland de aanpak serieus nemen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.