Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldactie gevolgen van veranderde AWBZ

De verscherping van de AWBZ-regels in 2009 treft vooral begeleiding en verpleging en verzorging. Veel mensen krijgen minder uren of de zorg valt weg. Zeven landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties houden een meldactie AWBZ om te onderzoeken welke gevolgen mensen ondervinden van de veranderingen.
Meldactie gevolgen van veranderde AWBZ

Iedereen die te maken heeft met AWBZ-zorg, kan in oktober zijn persoonlijke ervaringen met deze zorg melden via de Meldactie AWBZ. Dat kan per internet en telefonisch. In 2009 zijn de regels voor de AWBZ aangescherpt waardoor mensen minder uren professionele zorg krijgen. Ook is de eigen bijdrage voor begeleiding in 2009 ingevoerd.

Opvangen
Uit de meldactie moet ondermeer blijken of de eigen bijdrage is op te brengen en of het op lange termijn mogelijk is om weggevallen professionele zorg structureel op te vangen binnen het eigen gezin of sociale netwerk. De Meldactie AWBZ is door zeven landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties georganiseerd.

Effecten
De cliëntenorganisaties doen sinds 2009 onderzoek naar de effecten van de nieuwe regeling. Deze Meldactie AWBZ is daar onderdeel van en is de laatste in een reeks van vier. Mensen die zelf te maken hebben met langdurige zorg maar ook de mensen om hen heen, kunnen melden. De onderzoekers rapporteren rechtstreeks aan het ministerie van VWS. Op basis van de resultaten van onderzoek en de adviezen van de cliëntenorganisaties, kan de overheid besluiten de regeling aan te passen.

Organisaties
De Cliëntenmonitor AWBZ is een gezamenlijk initiatief van Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg, LOC Zeggenschap in zorg, Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Per Saldo, en Platform VG. In samenwerking met Mezzo de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, Zorgbelang Nederland en de regionale zorgbelangorganisaties.

Melden kan via de website www.meldactieawbz.nl

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.