Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer zicht nodig op uitbuiting van ouderen’

Zeven regio's starten deze maand met een campagne om financiële uitbuiting van oudere mensen tegen te gaan. Notarissen, bewindvoerders, woningcorporaties en zorgverleners in de afzonderlijke regio's werken mee. Het is de bedoeling dat er meer zicht komt op het kaalplukken van ouderen, zodat er eind volgend jaar een landelijke campagne van start kan gaan.
'Meer zicht nodig op uitbuiting van ouderen'
Foto: ANP Photo

Dat heeft de gemeente Ede in de deelnemende regio West-Veluwe/Vallei dinsdag laten weten.

Beroofd

De campagne is een onderdeel van het project Ouderen in veilige handen van het ministerie van VWS. In Nederland worden naar schatting jaarlijks 30.000 ouderen beroofd door hun verzorgers. Volgens het ministerie is financiële uitbuiting van ouderen een vorm van ouderenmishandeling, die echter heel lastig in beeld te krijgen is.

Meer openheid

Voorbeelden van uitbuiting zijn volgens de gemeente Ede een mantelzorger die zijn eigen boodschappen afrekent met het pasje van een bejaarde voor wie hij naar de winkel gaat. Of een oudere zodanig isoleren dat niemand anders meer financiële raad kan geven. De meeste mensen schamen zich dat zoiets in hun naaste omgeving gebeurt en daarom moet er meer openheid komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.