Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer meldingen van verwaarlozing kinderen

Bij het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) komen steeds meer meldingen binnen over ouders die tekortschieten in de opvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat maandag door Jeugdzorg Nederland is gepubliceerd.
Meer meldingen van verwaarlozing kinderen

Ouders stellen te weinig grenzen, verwennen kinderen te veel, stellen geen belangstelling in hun hobby’s of zorgen voor te weinig structuur en regelmaat. Het AMK noemt het pedagogische verwaarlozing en krijgt er twee keer zoveel meldingen over dan drie jaar geleden, toen de instantie met de registratie begon. Ook komen er ruim twee keer zoveel meldingen binnen over kinderen die geweld in huis zien dan in 2007.

Somber
Kinderen die worden verwaarloosd hebben geregeld driftbuien of zijn juist heel somber of teruggetrokken, laat een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland weten. Het AMK kreeg vorig jaar ongeveer 30.000 meldingen van deze vorm van kindermishandeling binnen. Het is de meest voorkomende vorm.

Getuige
Op de tweede plaats staat het getuige zijn van huiselijk geweld met circa 18.000 meldingen. Geweld zien is volgens de onderzoekers net zo schadelijk als zelf het slachtoffer zijn van geweld. De woordvoerster legt uit: ‘Als je ziet dat bijvoorbeeld je moeder vaak in elkaar wordt geslagen, kan dat de norm worden voor kinderen. Daardoor kunnen ze later een verstoord gedrag krijgen, waarbij ze gaan slaan of zich laten slaan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.