Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mantelzorgers in financiële problemen

Nederlanders hebben een groot sociaal netwerk waar ze voor hulp terecht kunnen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het slechte nieuws is dat mantelzorgers steeds vaker in financiële problemen komen, zegt belangenorganisatie Mezzo. ‘Zij worden nog altijd van het kastje naar de muur gestuurd.’
ouderen
In Nederland geven 3

Er bestaat een behoorlijk gebrek aan informatie voor mantelzorgers. Bovendien komen steeds meer mensen die de zorg voor een naaste hebben in financiële problemen. Vanwege de verhoging van de eigen bijdrage en de invoering van de kostendelersnorm. Dat laatste houdt in dat, als je een woning deelt met meer volwassenen, de bijstandsuitkering daarop wordt aangepast. Dat blijkt uit de Trendrapportage van de landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo. Ook blijkt dat 80 procent van de mantelzorgers nog altijd door gemeenten van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Sociale netwerk

Het onderzoek van Mezzo staat in schril contrast met de uitkomsten van een CBS-onderzoek naar in hoeverre mensen voor hulp en steun terecht kunnen in hun sociale netwerk. Daaruit blijkt dat bijna iedereen bij familie en vrienden terecht kan voor hulp bij financiële en persoonlijke problemen. Familie is de belangrijkste bron voor hulp en steun, constateert het CBS. Onder ouderen bestaat wel veel schroom om bij familie aan te kloppen ‘als de AOW ontoereikend is voor de eerste levensbehoeften’.

Mantelzorgers die minder moeten gaan werken om meer zorg te verlenen aan hun naaste, zullen in 2015 flink in inkomen achteruitgaan. De inkomensval kan oplopen tot meer dan 1100 euro per maand, blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Lees meer>>

Senioren

Uit onderzoek van ouderenorganisatie PCOB blijkt dat ouderen minimaal 1 keer per week tot dagelijks 1 tot 4 uur vrijwilligerswerk verrichten. Uit het onderzoek komt ook dat 80 procent van de senioren die vrijwilligerswerk doen, dit al langer dan 5 jaar doet en 60 procent al langer dan 10 jaar. Veel senioren willen wel meer werk verzetten, maar twee derde zegt dat het er echt niet bij kan.

Mantelzorgers

Volgens Mezzo staan ‘de kopzorgen over de slechte communicatie met instanties en over hun eigen financiële problemen in de weg dat mantelzorgers goede zorg kunnen bieden aan naasten. Het is absoluut noodzakelijk dat gemeenten het gemakkelijker maken voor mantelzorgers in plaats van moeilijker’. Door in ieder geval betere informatie en duidelijkheid te geven over de mogelijkheden van hulp binnen de gemeente.

Overbelast

In Nederland geven 3,5 miljoen mensen hulp en steun aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 mantelzorgers zijn volgens Mezzo zwaar of overbelast als gevolg van hun zorgtaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.