Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bekendheid nodig voor palliatieve zorg

Voor de vierde keer wordt zaterdag de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg in Nederland georganiseerd. Dat is nodig vindt de organisatie, want recent onderzoek laat zien dat maar weinig mensen weten wat palliatieve zorg is. En dat terwijl deze zorg de kwaliteit van het leven van een terminale patiënt verbetert, vertelt projectleider Mariska Kraan.
Meer bekendheid nodig voor palliatieve zorg

Door Alexandra Sweers – ‘Palliatieve zorg is de zorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening die moet bijdragen aan de kwaliteit van de tijd die ze nog hebben. En die zorg kan uit verschillende vormen bestaan’, zegt Mariska Kraan. ‘Dat kan psychische zorg zijn, lichamelijke zorg, maar ook spiritueel.’

Vanaf het moment dat de patiënt weet dat hij of zij gaat overlijden zal de zorg gelijkmatig toenemen. ‘Ook voor mensen met wie het nog redelijk goed gaat is het belangrijk om na te denken over wat er gaat gebeuren. Het is fijn wanneer zij daar ondersteuning in krijgen.’

Meer bekendheid
Tijdens Internationale Dag van de Palliatieve Zorg in Nederland worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd om deze zorg meer bekendheid te geven en toegankelijker te maken. Tegelijkertijd gebeurt dat wereldwijd in nog zo’n zeventig landen.

Spirituele zorg
‘Wanneer je het hebt over spirituele zorg dan kun je denken aan geestelijke verzorging. Sommige mensen zijn aangesloten bij een kerk, maar er zijn ook mensen die geen kerkelijke achterban hebben. Zij hebben ook bepaalde levensvragen over hoe zij betekenis kunnen geven aan de rest van hun leven. Er zijn hulpverleners die hen daarbij kunnen helpen,’ aldus de projectleider.

Professionals
Ook onder professionals mag palliatieve zorg nog wel meer aandacht krijgen, vindt Kraan. ‘Sommige huisartsen weten heel veel over deze vorm van zorg, maar er zijn ook huisartsen die er niet in thuis zijn.’ Daarnaast is het voor mantelzorgers, die vaak te maken hebben met overbelasting, goed om te weten dat er vrijwilligers zijn om hen te helpen, stelt de projectleider.

Kunstroute
Een van de mooiste initiatieven tijdens de Dag van de Palliatieve Zorg is de kunstroute in Salland, vindt Kraan. Een aantal ziekenhuizen en hospices in die omgeving heeft de deuren opengezet voor kunstenaars om daar te exposeren over het thema ‘Laat je raken’. ‘Die exposities zijn te bekijken door een route te volgen op de fiets of met een speciaal busje.’

De dag is een initiatief van Netwerk Palliatieve zorg voor Terminale patiënten Nederland (NPTN), in samenwerking met KWF Kankerbestrijding, Stichting Agora, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) en de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.