Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MEE biedt hulp bij verlies van begeleiding

Door de invoering van de AWBZ pakketmaatregel krijgen alleen nog mensen met een matige of zware beperking een indicatie voorbegeleiding. Voor veel cliënten met een lichtere beperking – naar schatting 60.000 - vervalt de aanspraak daarop. Op verzoek van het ministerie van VWS zal MEE, organisatie voor cliëntondersteuning, deze mensen op weg helpen.
MEE biedt hulp bij verlies van begeleiding

Door Hedwig Neggers – Van de 240.000 mensen die in 2009 nog recht hadden op ondersteunende of activerende begeleiding, krijgt een kwart daar naar verwachting geen nieuwe indicatie meer voor. Voor een gedeelte van hen laste het ministerie van VWS een ‘gewenningsperiode’ in van drie tot zes maanden.

Alternatieven
In die tijd kunnen cliënten ondersteuning krijgen bij het zoeken van alternatieven. Het ministerie heeft MEE Nederland gevraagd om hierbij te helpen. Tot nu toe kon MEE dat alleen doen voor mensen die in 2009 hun recht op begeleiding volledig verloren. Nu kunnen ook cliënten die in 2009 opnieuw worden geïndiceerd, maar pas in 2010 hun begeleiding verliezen, een beroep doen op MEE. Zij moeten zich wel al in 2009 bij MEE melden. Nieuw is dat ook mensen die een deel van hun begeleiding verliezen bij MEE kunnen aankloppen.

Gissen
Begin 2009 klopten er nog weinig mensen aan bij MEE. ‘Mogelijk hebben zij zelf een oplossing gevonden. Dat is de positieve verklaring’, zegt Marcel Hengeveld, projectleider AWBZ Pakketmaatregel van MEE Nederland. ‘Maar het kan ook dat deze mensen de weg naar ondersteuning niet hebben weten te vinden. Het blijft gissen. MEE krijgt van het CIZ geen namen, adressen en woonplaatsgegevens van cliënten die hun indicatie verliezen. Daardoor kunnen we ook niet nagaan hoe zij zich nu redden.’

Uitbreiding
Hengeveld verwacht voor de rest van het jaar meer aanloop, mede door de uitbreiding van de doelgroep. Ook zal het CIZ mensen die hun indicatie geheel of gedeeltelijk verliezen, beter informeren over de mogelijkheid om tijdelijk ondersteuning te krijgen van MEE. Daarnaast heeft MEE een handreiking (linkje) gemaakt om gemeenten te informeren.

Dementie
Maart dit jaar onderzocht bureau HHM welke klantgroepen worden getroffen door de AWBZ pakketmaatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen met beginnende dementie, chronisch psychiatrische patiënten, jongeren met lichte gedragsproblemen en zintuiglijk gehandicapten. Maar ook om kinderen en jongeren met lichte beperkingen en hun ouders.

Tijdelijk

De tijdelijke hulp die MEE biedt, vervangt die ondersteuning vanuit de AWBZ niet, benadrukt Hengeveld. ‘MEE biedt vooral ondersteuning bij het zoeken van een oplossing voor het verlies aan begeleiding. Bijvoorbeeld door met de cliënt naar zijn sociale netwerk te kijken. En naar alle beschikbare lokale voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het gaat erom dat mensen niet in een gat vallen, maar zachtjes landen. Bovendien is onze ondersteuning tijdelijk: tot uiterlijk maart 2010.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.