Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mariska Overgaag is Sociaal Werker van het Jaar 2017

Mariska Overgaag is oprichter van Emma: eerder melden, minder achterstand. Mensen krijgen in een vroeg stadium begeleiding, als hun problemen en schulden nog te behappen zijn. Op het congres Dag van de Sociaal Werker is Mariska Overgaag tot de Sociaal Werker van het Jaar 2017 gekozen.

Juryvoorzitter Marijke Vos heeft woensdag 15 maart de prijs uitgereikt aan Mariska Overgaag. Ze is gekozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2017 voor haar vernieuwende inzet voor mensen in – financiële – problemen. Mariska Overgaag is 3 jaar geleden begonnen met Emma: eerder melden, minder achterstand. ‘Wij gaan bij een melding van de woningcorporatie direct naar mensen toe. “Hoe gaat het, kunnen wij helpen?”.

Sociaal werk doet ertoe

Tijdens het Zorg + Welzijn congres: Dag van de Sociaal Werker is de verkiezing van Mariska Overgaag een duidelijk hoogtepunt. Sociaal werk doet ertoe’, houdt de voorzitter van Sociaal Werk Nederland, Marijke Vos, een volle zaal met sociaal werkers op 15 maart voor. De verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar gaat tussen 3 of eigenlijk 4 mensen: Jongerenwerker Lennert Bont van wijkcentrum Scan, die jongeren weer het gevoel kan geven dat ze van betekenis zijn. Sanne Joosten en  Aksana van Maanen van Vita Amstelland, die met z’n tweeën de bewoners van een Amstelveense flat met elkaar in contact brachten. En Mariska Overgaag, sociaal werker van Kwadraad in Zoetermeer en oprichter van Emma.

Schuldaflossing

‘Waar ik dit werk voor doe’, vertelt een opgewonden Mariska Overgaag na haar verkiezing aan het congres, ‘is voor mensen als Marieke, die in de schulden kwam door haar ex, geen uitkering kreeg van de gemeente en nu vol trots kan vertellen dat ze haar leven weer op de rit heeft. En ze heeft alle schuldaflossingen zelf geregeld. Daar werken wij als sociaal werkers voor.’

Schulden en problemen

Mariska werkt inmiddels met ng 1 collega voor Emma. ‘Drie jaar geleden kwam ik als wijkcoach bij zo veel mensen thuis die in grote problemen zaten. Maar we werden eigenlijk altijd te laat ingeschakeld. Mensen zeiden ook: “Was maar eerder gekomen, dan was het gemakkelijker geweest iets te doen”. Ik dacht: We moeten een manier verzinnen om mensen in een eerder stadium te begeleiden, als ze nog niet verdrinken in hun schulden en problemen.’

Schaamte

Bij Emma komen meldingen van huurachterstand van de woningcorporatie binnen. Een maatschappelijk werker gaat dan naar mensen toe: “hoe gaat het? U kunt wel wat steun gebruiken”. Overgaag: ‘Het is echt iets anders of er een sociaal werker voor de deur staat of een deurwaarder. Je komt zeggen dat je komt helpen en vaak zie je de ontdooiing gelijk of een half uur later als de schaamte en de tegenzin is verdwenen.’ Inmiddels is Mariska in overleg met energiebedrijven over vroegtijdige meldingen van schulden.

Buiten de hokjes

Mariska Overgaag is ‘zooó blij met de titel en de prijs.’ ‘Het is ook een erkenning voor het werk. Ik heb voor Emma best buiten de hokjes getekend. Ik ben eindeloos bij de gemeente langs gegaan. Alle fracties heb ik gehad, tot de gemeente zei: “oké, we gaan het doen”. Lef loont, dat blijkt maar weer. Veel sociaal werkers hebben zoveel in hun mars, ze hebben zoveel ideeën en durf. Ik denk dat ze daar meer mee moeten doen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.