Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mantelzorger wil goede regeling respijtzorg’

De behoefte aan respijtzorg (tijdelijke overname van zorg door een vrijwilliger) neemt toe onder mantelzorgers. Toch maakt slechts 22 procent van de mantelzorgers momenteel gebruik van respijtzorg. Dit concludeert Mezzo naar aanleiding van een enquête onder mantelzorgers.
'Mantelzorger wil goede regeling respijtzorg'
Foto: ANP

Als er gebruik wordt gemaakt van respijtzorg, dan gaat het in de meeste gevallen om zorg binnen het eigen netwerk van de mantelzorger (vrienden, familie of kennissen) en dagbesteding. Uit de enquête van Mezzo blijft dat mantelzorgers vaak niet weten welke mogelijkheden er zijn voor opvang.

Voldoende geld

Meer dan de helft van de ondervraagden (60 procent) zegt meer behoefte te hebben aan respijtzorg. Maar behalve dat zij niet weten welke mogelijkheden er op dat gebied voor hen zijn, is het maar de vraag of er voldoende plek is en of er geld beschikbaar is. Mezzo ziet de uitslag van de enquête als een roep om een betere gemeentelijke regeling. Zij ziet graag dat deze ondersteuning van mantelzorgers goed geregeld wordt in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Mezzo wil dat mantelzorgers en zorgvrijwilligers wettelijk recht hebben op ondersteuning. ‘Er moet actief in kaart gebracht worden wat de mantelzorger nodig heeft om te kunnen blijven zorgen voor de zorgvrager,’ aldus woordvoerder Annelies Devilee van Mezzo. Lees meer

Formele en informele zorg

Mezzo vindt het belangrijk dat er een goede mix van formele en informele zorg rondom een zorgvrager moet zijn die gelijktijdig kan worden ingezet. Eerst alles op de mantelzorger alleen laten afkomen en dan pas hulp inschakelen van de professional leidt onherroepelijk tot overbelasting en uitval van mantelzorgers, vreest Mezzo.

Wil je meer lezen over mantelzorg? Ga naar het Dossier Mantelzorg.

1 REACTIE

  1. Ik zorg voor mijn ouders, ik heb om een vrijwilliger gevraagd, maar daar werd niet op gereageerd. Het punt is dat je je ouders dan over moet leveren aan vreemden, die niet gecontroleerd worden door een instantie. En de mensen verdienen er ook niet aan, ze kunnen niet leven van die zorg dei ze leveren, en doen vaak al het zware werk. De enige rede daarvan is dat ze geen diploma hebben. Ik vertrouw het niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.