Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Make a Difference Day: vrijwilliger maakt het verschil

Het aantal mensen dat vrijwillig een klus doet op ‘Make a Difference Day’ (MADD) groeit gestaag. ‘Vooral veel scholen en bedrijven tonen steeds meer interesse in maatschappelijke betrokkenheid’, zegt Marcel van Spronsen. Dit jaar viert het initiatief, waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan projecten, zijn vijfde jubileum.
Make a Difference Day: vrijwilliger maakt het verschil

Door Alexandra Sweers – MADD, een initiatief van MOVISIE, NOV en Oranje Fonds, valt op 20 en 21 maart. De dag is bedoeld om het vrijwilligerswerk te promoten en vrijwilligers te werven voor verschillende klussen. Van Spronsen, betrokken bij het project, legt uit hoe het werkt. ‘Op de website van het project staan meer dan vijfhonderd klussen. Als individu, klas, groep vrienden of bedrijf kun je een klus adopteren.’

Structureel

De klussen zijn heel divers. Dat kan zijn ‘het klaarmaken van het zomerterras voor de cliënten van een zorgcentrum’ of  ‘het organiseren van activiteiten op de jongerenbus in het centrum van Tilburg’ of ‘het helpen bij een spelletjesmiddag’. De initiatiefnemers hopen dat een deel van de mensen dat kennismaakt met vrijwilligerswerk zich daarna aanmeldt als vaste vrijwilliger.

Workshop

Iemand terug laten komen als vrijwilliger na een klus is nog niet eenvoudig. Veel organisatoren doen voor het eerst mee en kunnen wel wat begeleiding gebruiken. Van Spronsen: ‘We geven daarom een workshop waarbij we tips geven over een voor- en natraject. Een goede introductie op de dag zelf is belangrijk, maar het is ook goed om de aangemelde vrijwilligers een bevestiging te sturen. Laat je na het project maanden niets van je horen, dan komen vrijwilligers niet snel terug, ook al zouden ze dat wel willen.’

Promotie

Ook is het belangrijk om een klus zelf goed te promoten, stelt Van Spronsen. Een website garandeert niet dat er op de dag zelf tientallen vrijwilligers voor de deur staan. ‘Het is handig om samen met klussen in de omgeving de pr-krachten te bundelen en bijvoorbeeld via de regionale radio of tv te promoten.’ Wanneer organisatoren zich aanmelden krijgen ze sowieso een promotiepakket.

Klussen kunnen nog tot 20 maart worden aangemeld op de website van Make a Difference Day. Aanmelden voor de workshop ‘Hoe organiseer ik een succesvolle klus?’ kan nog tot maandag 16 februari.

Bron: Make a Difference Day

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.