Zorg+Welzijn magazine nr. 1, 2023

  ‘Eenzaamheid heeft vele gezichten, zegt hoogleraar Anja Machielse over het thema van dit eerste magazine van het jaar. Sociaal werkers hebben een sleutelrol in de aanpak van eenzaamheid, aldus Machielse. In dit nummer komen diverse experts aan het woord over eenzaam zijn. Ook aan het woord: Justin van Doorn, topkok en verslaafd aan speed. En meelopen op de zorgboerderij.

  EDITORIAAL Mooi Werk

  Eind vorig jaar zag ik de documentaire Verloren Kinderen van de EO. In deze serie worden probleemgezinnen gevolgd. De worsteling van de ouders in het dagelijks leven wordt treffend in beeld gebracht.

  IN BEELD Alles gaat goed

  Fotograaf Nynke Brandsma gunt ons een kijkje in het leven van een tweeling op het niet toeristische deel van Curaçao. Dat land is sinds 2010 officieel onafhankelijk, maar behoort nog wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

  ZO KAN HET OOK ‘Kijken naar wat wél kan’

  Ruim vijf jaar was Ton in 't Veen (54) mantelzorger voor zijn vrouw Hester die op haar vijftigste de diagnose Alzheimer kreeg en afgelopen zomer overleed. Nu zet hij zich in om het leven voor alle 'Hesters' en hun mantelzorgers gemakkelijker te maken.

  Beter werken in de wijk

  Met een buurtagenda krijgen sociaal werkers en inwoners zicht op wat er speelt in hun wijk of buurt. Movisie-expert Radboud Engbersen geeft tips om met de buurtagenda te werken aan leefbaarheid.

  THEMA Feiten & Cijfers

  Eenzaamheid heeft zo veel verschillende gezichten, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

  COLUMN ‘Mantelzorg is leuk’

  Wat is dit ongelofelijk saai! Die gedachte ging door mijn hoofd terwijl ik Yaël aan het verschonen was. Ik schrok er zelf een beetje van. 'Saai'.

  KIPPENVEL ‘Hij moest dat grote bedrag terugbetalen’

  Mohammed Zahti is al al 27 jaar jongerenwerker. 'Ik ben dit werk gaan doen vanuit een ideaal: iets betekenen voor de Arnhemse jeugd. Ik werk in een wijk met een kwetsbare doelgroep.'

  COLUMN Complimentjes met post-its

  'Mam, kun je me ziekmelden voor een heel gekke les die we krijgen, iets met veerkracht?'. Mijn puberzoon uit dit verzoek, niet wetende dat ik met Augeo Foundation al jarenlang bezig ben met een programma Veerkracht. Daarin onderzoeken we onder andere welke schoolprogramma's veerkracht versterken en hoe jongeren met deze informatie te bereiken zijn.

  Emotionele eenzaamheid

  ‘Somber, verdrietig? Die woorden zijn veel te klein, ik was verscheurd’

  Anne van Winkelhof heeft zich vanaf haar prille jeugd eenzaam gevoeld en kwam daardoor in de hulpverlening terecht bij verschillende therapeuten. Haar buitenkant komt niet overeen met haar binnenkant. 'Als mensen zeggen: je bent zo leuk, je hebt alles mee, nou, dan ga ik weer naar binnen, dan voel ik me schuldig.'

  COLUMN De droom

  Onlangs stond er een oproep in het krantje van de buurt waar ik woon. Of een van de lezers misschien een camper heeft of weet ter overname. Een buurtbewoonster heeft het plan opgevat, nu haar ouders zijn overleden en niets haar meer aan de stad bindt, het avonturierspad naar het zuiden te kiezen. Met de camper wil zij erop uit trekken om een zonnig plaatsje vinden, waar zij rustig met haar zoon kan wonen.

  DE HOOFDPIJNCLIËNT ‘Steeds weer dat knagende gevoel’

  Vera (55) is sociaal werker bij een organisatie voor maatschappelijk werk en bezoekt regelmatig eenzame ouderen. 'Jammer dat er geen bejaardentehuizen meer zijn.'

  BOEK ‘Ik dacht: Niemand gelooft dit’

  In de roman Mijn moeder wil mijn naam niet weten vertelt Christel Jansen het waargebeurde verhaal van 'Esther' die, net als haar twee broers, door haar moeder wordt ontkend.

  ERVARINGSDESKUNDIGE Seksueel geweld

  Ruim veertien jaar werd ze in een pleeggezin seksueel misbruikt en mishandeld. Nu bestiert Dominique Meijer (37) de stichting 'voor Ons', bedoeld om slachtoffers van seksueel geweld bij te staan en door te verwijzen naar de juiste hulp. 'Ik verlaag voor slachtoffers de drempel om professionele hulp te zoeken.'

  WIJ SAMEN Gratis ontbijt voor bredase basisscholieren

  Ook in de bourgondische stad Breda gaan te veel kinderen zonder ontbijt naar school. Basisschooldirecteur Gré van Pelt en coördinator vrijwillige medewerkers Lenny Sinke vonden elkaar bij het JOBi, het Jeugd Ontbijt Breda initiatief. Sinds afgelopen zomer krijgen tientallen kinderen elke dag een gratis ontbijt.

  THEMA De professional spreekt ‘Van eenzaamheid word ik blij’

  Koffieochtenden zijn geen oplossing om mensen uit hun eenzaamheid te halen, vindt welzijnscoach Anna Rijpsma. 'Eenzaamheid maakt je brein strammer en leidt tot allerlei lichamelijke klachten. Met kennis hoe je het brein weer soepeler kan maken en met een juiste individuele aanpak, voorkom je duurdere zorg.'

  HET RUGZAKJE ‘Alleen maar aan het rennen en overleven’

  Justin van Doorn (42) was vrijwel zijn hele carrière als topkok verslaafd aan speed. Nu, in herstel, ontwikkelde hij 'Food Therapy. Voeding voor herstel'. 'Als ik niet zo ontzettend veel van eten en van koken had gehouden, had ik hier niet meer gestaan.'

  Verslaving bespreekbaar maken: ‘Stap over je eigen angst heen’

  Denk je dat er bij een cliënt verslaving speelt? Praat erover, zegt Chris Loth, verpleegkundig specialist ggz en hoofddocent verslavingsbehandelingen. 'Als je dat niet doet, ontken je iemand.'

  THEMA De expert spreekt ‘Eenzaamheid heeft vele gezichten’

  Het programma Eén tegen Eenzaamheid heeft eind 2022 een vervolg gekregen. Geld, onderzoek en mensen worden verder ingezet om de verschillende soorten eenzaamheid tegen te gaan. Hoe gaat het nu? Hoogleraar en deskundige Anja Machielse over de ins en outs van eenzaamheid.

  MEELOPEN MET… ‘Niemand hoeft hier op zijn tenen te lopen’

  Wie wil mag de alpaca's voeren, schilderen of de aardappels schillen. Niks moet en veel is goed op de Brabantse zorgboerderij De Wederloop. Van betutteling moet eigenaresse Chantalle Reijrink (48) niets hebben.

  THEMA Reportage ‘Het beeld is nog steeds te eenzijdig’

  Sera Willemsen (64) is sociaal werker en aanspreekpunt voor het thema 'eenzaamheid' bij MeanderOmnium, een brede organisatie voor maatschappelijk werk in Zeist. 'Sinds corona wordt er makkelijkere gesproken over eenzaamheid.'

  Kennistoets: Positieve Gezondheid

  Sociaal werkers komen het concept Positieve Gezondheid op steeds meer plekken tegen. Hoe kunnen zij Positieve Gezondheid in hun praktijk toepassen? Lees het in dit artikel en doe de kennistoets.

  Topkok Justin van Doorn was verslaafd aan speed: ‘Zonder koken was ik nu dood’

  Justin van Doorn (42) was vrijwel zijn hele carrière als topkok verslaafd aan speed. Nu, in herstel, ontwikkelde hij 'Food Therapy. Voeding voor herstel'. 'Als ik niet zo ontzettend veel van eten en van koken had gehouden, had ik hier niet meer gestaan.'