Zorgaanbieders in wurggreep gemeenten

Een aantal gemeenten eist volledige toegang tot de patiëntendossiers van vrijgevestigde aanbieders in de jeugdzorg. Dat blijkt uit contracten die de redactie kon inzien. De contracten zijn in strijd met de Jeugdwet.

‘Elke avond lig ik wakker, te piekeren over rondslingerende patiëntendossiers. Het gemeentehuis is net een diagnostisch circus. Ze eisen volledige inzage in mijn cliëntenbestanden. Zeer gevoelige informatie zoals BSN-nummers, diagnoses en geboortedatums moet ik op een USB-stickje inleveren bij de balie. Als ik dit niet doe, krijg ik geen contract.’ Iris is kinder- en jeugdpsycholoog met een eigen praktijk. Ze wil anoniem blijven, net als alle andere zorgaanbieders in dit artikel.

Vrijgevestigde jeugdbehandelaars voelen zich onder druk gezet door de gemeenten. Dat blijkt uit een rondgang van Z+W langs verschillende kinder- en jeugdpraktijken in Nederland. Zo heeft Dominique, gz-psycholoog,

0
14

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder