Relationeel werken: ‘Zo’n vrijwilliger staat drie nul voor op professionals die almaar wat moeten’

Christiaan Verschoor werkt als maatschappelijk werker voor Gevangenenzorg Nederland. Hij en zijn collega’s coachen vanuit Zoetermeer de ruim 650 vrijwilligers die gevangenen ondersteunen in heel Nederland. Christiaan begeleidt zelf vooral langdurige individuele bezoektrajecten binnen de TBS.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Ons werk gaat niet over problemen oplossen, maar over eenzaamheid verminderen: de meeste van onze hulpvragers zijn eigenlijk bezoekvragers. Zelf kunnen we meestal weinig, dat is ook niet ons hulpaanbod. Het is wél wat veel van onze vrijwilligers in eerste instantie willen: iemand zit vast en heeft problemen, die gaan we helpen. Dat blijkt voor onze hulpvragers op termijn niet het belangrijkste: praktische problemen gaan minder knellen, het contact zelf krijgt de meeste waardering. Wat iemand écht nodig heeft, ontdek je meestal gaandeweg. Op je handen zitten biedt daarvoor meer ruimte dan actiegerichtheid.

De meeste van “mijn” vrijwilligers bezoeken mensen

0
31

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.