Wijkteams zijn gelukkig professioneel ongehoorzaam

Vier jaar lang werd door onderzoekers meegekeken bij wijkteams in zes grote gemeentes. Die sociaal professionals blijken hun eigen inschatting van burgers belangrijker te vinden dan wat beleidsmakers willen. ‘Zij hebben ervoor gezorgd dat bestuurders ondanks hun beleid kunnen zeggen dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De belofte van nabijheid. Zo noemen de hoogleraren Evelien Tonkens en Jan Willem Duyvendak (zie kaders,) de decentralisatie van het sociaal domein. Belofte één: professionals, laagdrempelig georganiseerd in wijkteams, integraal en generalistisch werkend, gaan een meer directe relatie met burgers aan en verbeteren zo de kwaliteit van de ondersteuning. Belofte twee: door deze manier van werken neemt het aandeel van de informele hulp, van familie, van buren, van vrijwilligers, toe.


Jan Willem Duyvendak?

Is hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2003. Vanaf 2014 is hij daar ook faculteitshoogleraar van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Van 1996 tot

0
1586

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.