Werven met nuance: KLASSE!, een kans voor de aanpak NT1

Het aantal Nederlanders dat moeite heeft met basisvaardigheden neemt onverminderd toe. Het gaat om taal, rekenen en digitale vaardigheden. Dat moet anders, om te beginnen met de werving. De kansrijke methode KLASSE! zet in op camouflagecursussen en vier profielen van mensen met hiaten in de basisvaardigheden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Bij de basisvaardigheden gaat het om taal, rekenen en digitale vaardigheden. Foto: iStock

Laaggeletterdheid is al jarenlang een probleem. Tubbing & Matthijsen stellen in hun recente rapport over veertig jaar bestrijding laaggeletterdheid dat ze helaas niet kunnen concluderen dat het probleem voortvarend genoeg is aangepakt. Hoewel het aantal NT1’ers in de loop der jaren steeds hoger wordt geschat, gaat slechts een zeer gering percentage van de doelgroep aan de slag met de basisvaardigheden.1 In 2017 waren 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder laaggeletterd. Van hen heeft 1,7 miljoen Nederlands als moedertaal (NT1).

Budget

Landelijk leeft het thema momenteel, maar ook provinciaal (bijvoorbeeld prominent in Gelderland, Drenthe) en lokaal maakt men

0
12

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.