Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WAT WERKT Dak- en thuislozen

Het aantal dak- en thuisloze jongeren stijgt fors, blijkt uit onderzoek. Wat werkt in het aanpakken en voorkomen van dit probleem? Movisie deed daar nieuw onderzoek naar, dat Gery Lammersen toelicht.
© Foto van Ekdom

Wie ben je en wat is jouw betrokkenheid bij het onderwerp dak- en thuisloosheid?

‘Ik ben projectleider in het programma ‘Bestaanszekerheid en waardevol werken’ bij Movisie en was twee jaar betrokken bij het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren van VWS. Ik heb veel jongeren gesproken die dak- en thuisloos zijn (geweest). Het raakte me hoe strijdbaar ze waren, ook al hadden de problemen in hun leven zich opgestapeld.
Ik ben dak- en thuisloze jongeren tegengekomen die met wel zeven verschillende professionals gesproken hebben en steeds opnieuw hun verhaal moesten doen en die allemaal zeiden dat ze niet konden helpen. Heel schrijnend. Toch merkte ik steeds een ontzettende drive bij de jongeren. Ze wilden niet alleen zelf een fijn leven opbouwen, maar ook helpen voorkomen dat anderen dak- en thuisloos worden.’

Wat weten we over wat werkt bij de aanpak van dak- en thuisloze jongeren?

‘Het Wat werkt bij-dossier van Movisie is geüpdatet met nieuw literatuuronderzoek, feedback van wetenschappelijke experts en interviews met professionals en ervaringsdeskundige jongeren. Inzetten op preventie blijkt cruciaal.
Jongeren zelf geven aan dat als je jong bent je jezelf niet altijd realiseert dat hulp vragen van belang is. Daarom is het belangrijk dat er op school een hulpverlener en/of ervaringsdeskundige is die goed bereikbaar is voor jongeren, snel kan inspelen op signalen, een proactieve houding heeft en snapt dat het voor jongeren lastig kan zijn om hulp te vragen.’

Wat is de belangrijkste sleutel voor sociaal professionals die werken met dak- en thuislozen?

‘Investeren in wederzijds vertrouwen, zonder oordeel actief contact leggen met de jongere en geduld en vasthoudendheid tonen. Zowel jongeren als hulpverleners noemen deze punten als cruciaal, en we zien ook in de literatuur dat dit belangrijke elementen zijn. Jongeren benadrukken zelf dat vertrouwen in de loop der tijd wordt opgebouwd door positieve ervaringen met de hulpverlener.
Natuurlijk is het ook belangrijk zorgvuldig te beoordelen wat een jongere nú nodig heeft: één jongere gaf bijvoorbeeld aan dat hij meer vertrouwen kreeg in de hulpverlener, omdat deze voor hem even de afwas deed. Als je als professional oprechte belangstelling en betrokkenheid laat zien, kun je een positief verschil maken voor de jongere.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.