Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroegsignalering van schulden kan effectiever en efficiënter

Vroegsignalering van problematische schulden vindt te vaak plaats zonder volledig projectplan of monitoring. Daardoor zijn de resultaten onvoldoende inzichtelijk, ontbreekt sturing en blijft er twijfel bestaan over de meerwaarde. Vanwege het zwaarwegende belang van inwoners met ernstige schulden, moet dit beter. Want vroegsignalering is wel degelijk van waarde voor inwoners en maatschappij.
Het niet kunnen betalen van de primaire levensbehoeften duidt op een ingrijpende situatie voor de inwoner.

Een aantal gemeenten is de afgelopen jaren begonnen met het verkennen van een nieuwe aanpak voor schuldenproblematiek: vroegsignalering, het vroegtijdig signaleren van inwoners met schulden. Het doel van vroegsignalering is het voorkomen van problematische schulden bij inwoners. Door in te grijpen voordat de situatie uitzichtloos is, is hulp effectiever en efficiënter.

Daarnaast tonen verschillende studies aan dat het vroegtijdig aanpakken van schulden positief doorwerkt in andere levensdomeinen. Dit is het

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.