Vier lessen voor een effectieve uitvoeringspraktijk

Over sociaal wijkteams wordt veel gezegd en geschreven. Het Centraal Planbureau toonde onlangs aan dat het werken met wijkteams niet heeft geleid tot de beoogde afschaling van tweedelijnszorg. Professionals hebben te maken met grote caseloads en steeds zwaardere problematiek. Gemeenten kijken dan ook kritisch naar de eigen uitvoeringspraktijk. Vier lessen voor effectievere wijkteams.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wijkprofessionals dienen makkelijk op de hoogte te kunnen blijven van het aanbod van welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Foto: iStock

Sinds de decentralisaties hebben gemeenten meer de regierol over het sociaal domein (Wmo, Jeugdzorg, Participatiewet en de Wet passend onderwijs). Een mooie kans voor het bieden van integrale hulpverlening, met de sociaal wijkteams. De wijkteams hebben als doel om dienstverlening eenvoudiger en goedkoper te maken, door hulp dichterbij de burger te organiseren. De wijkteamprofessional is geworteld in de wijk, kan snel verbindingen leggen met welzijns- en vrijwilligersorganisaties en voorliggende/algemene voorzieningen. Hierdoor kunnen signalen eerder opgepakt worden en kan er samenwerking met informele hulp ontstaan. Dat is althans het idee. De praktijk is weerbarstiger.

Stijging

Uit onderzoek van het CPB1

0
60

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.