Verward gedrag en een niet-Nederlandse afkomst

Er is al lange tijd terecht veel aandacht voor personen met verward gedrag. Maar het gaat daarbij nauwelijks over etnische diversiteit, terwijl immigranten en vluchtelingen een verhoogd risico lopen. Een pleidooi voor een preventieve aanpak, op basis van zes aanknopingspunten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In superdivers Amsterdam is meer dan de helft van de bevolking van niet-Nederlandse afkomst. Vooral niet-westerse immigranten lopen forse risico’s1 op ongezond voelen, chronische aandoeningen, lichamelijke beperkingen, ernstige psychische klachten, armoede, eenzaamheid, sociale uitsluiting en discriminatie. Bij niet-westerse immigranten komt familiaire kwetsbaarheid voor.2 Kunnen bovenstaande risico’s, het gebrek aan hulp en familiaire kwetsbaarheid verward gedrag aanwakkeren?

Mulder3 schat het totaal aantal mensen met verward gedrag in Nederland op ongeveer twintigduizend. In deze cijfers ontbreekt echter

0
38

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.