Vereenvoudig het regeldoolhof bij schulden

Als de minnelijke of gemeentelijke schuldhulp niet binnen afzienbare tijd tot een oplossing van de problematiek leidt, zouden gemeenten sneller moeten koersen op wettelijke schuldsanering. Op termijn is één wettelijk geïntegreerd traject wenselijk, waarbij schuldhulp en schuldsanering hand in hand gaan.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De Actieagenda Utrechters Schuldenvrij moet zorgen voor een schuldenvrij Utrecht

Ondanks alle maatschappelijke aandacht die de schuldenproblematiek krijgt en de inspanningen die door velen worden verricht om mensen met schulden te helpen, zijn de resultaten van schuldhulp onvoldoende. Wat verklaart de complexiteit en weerbarstigheid? Ten eerste kennen schulden uiteenlopende oorzaken, onder meer: (a) inkomensterugval door werkloosheid of ziekte, (b) echtscheiding, (c) verslaving en andere gedrags- en consumptiepatronen, (d) overmatige kredietverlening en (e) tegenslag bij zelfstandige ondernemers. Ten tweede heeft de schuldenaar veelal te maken met een groot aantal en verschillende type schuldeisers: Belastingdienst, UWV, CJIB, gemeenten, ziektekostenverzekeraars en zorgverleners, verhuurders, (hypotheek-)banken, (online) retailers, zorgverleners, familieleden en ex-partners.

0
31

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.