Uitspraak onder de loep: Algemene voorzieningen in de Wmo 2015

In veel gemeenten zijn algemene voorzieningen beschikbaar of worden ze ontwikkeld. Denk aan diensten of activiteiten in de vorm van huishoudelijke hulp. Gemeenten zien dat als een voorliggend passend alternatief, en kennen in principe geen maatwerkvoorziening meer toe. Daar is de burger het niet altijd mee eens. De Rechtbank Gelderland oordeelt. 1

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De gemeente heeft het beleid gewijzigd: als iemand niet in staat is om de huishoudelijke taken zelf uit voeren, maar wel over het vermogen beschikt om het te regelen2
, dan krijgt hij de huishoudelijke hulp als algemene voorziening aangeboden. De omvang daarvan is maximaal 125 uur op jaarbasis, welke in samenspraak met de aanbieder van de huishoudelijke hulp wordt ingevuld. Het nieuwe beleid wordt ook toegepast op personen aan wie eerder een maatwerkvoorziening is toegekend; die wordt in principe stopgezet. Dat gebeurt nadat de gemeente een onderzoek heeft gedaan.

Het onderzoek

De beëindiging van de

0
36

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.