Uit de knel: Loïs Bruessing

‘Thuis deed mijn moeder alles om te voorkomen dat mijn broertje een driftbui kreeg. Geen vaste regels betekende drama, maar ook mét ging het vaak mis. Op de basisschool vonden kinderen het leuk om hem uit te dagen. Soms werd hij daar zo agressief van dat leerkrachten mij uit de klas haalden om hem te kalmeren. Daardoor wist ik: ik heb geen gewoon broertje. Toch hadden we het ook vaak supergezellig. Juist omdat hij anders is, kun je enorm met hem lachen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12449-018-0098-6/MediaObjects/12449_2018_98_Fig1_HTML.jpg

Loïs Bruessing (24) Probleem brus (broer of zus van iemand met een beperking) en jonge mantelzorger Hulp (nog) geen

Via school en Altrecht is er een hele batterij hulpverleners voor hem langsgekomen. Mijn broertje kreeg de diagnose McDD (Multiple complex Development Disorder, waarbij de regulatie van emoties verstoord is). Hoewel mijn moeder daar wel om vroeg, heb ík geen hulpverlener gezien. Best gek, vind ik. Mijn broertje kneep me, en hij krabde met zijn nagels als ik hem in bedwang hield tijdens zijn driftbuien. Mijn armen zaten onder de littekens.

Op school was er niemand die hem aankon en later

0
34

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.