Succesfactoren voor lokale integratietrajecten

Inburgering wordt een gecombineerde verantwoordelijkheid van landelijk en gemeentelijk beleid, blijkt uit het regeerakkoord. De nieuwkomer wordt alom ondersteund in het opbouwen van een nieuw leven in ons land. Maar werkt het wel? Wij zien zorgwekkende ontwikkelingen op lokaal niveau, maar ook kansen voor een succesvolle aanpak.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In gemeente X is het integratietraject voor nieuwkomers ontworpen als een productiestraat. De nieuwkomer gaat er op punt A in en komt er op punt Z uit. Punt Z is daarbij gedefinieerd als: de nieuwkomer heeft werk. In dit proces worden allerlei onderdelen aaneengeschakeld zoals welzijn, taalonderwijs, participatieverklaring en werkbegeleiding. Een persoonlijke integratiecoach of een casemanager kan de nieuwkomer langs de verschillende onderdelen loodsen. Het grootste probleem bij deze aanpak is, zo vertelde een beleidsambtenaar, dat de nieuwkomer al snel na aankomst in de gemeente de weg kwijt raakt in al die

0
27

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.